Lifestyle

svijet začina

Korijander - pun okusa i važnih nutrijenata

Korijander - pun okusa i važnih nutrijenata

Korijandar se kao začin koristi u svakodnevnoj prehrani. No za razliku od većine začinskih biljaka, dolazi u dva po svemu potpuno različita oblika. A nijedan začin nije polarizirao nepca kao što je to učinio korijandar.

No krije on u sebi još puno zanimljivosti i važnih nutrijenata, a ponajviše okusa. Zato i ne čudi da je u svakodnevnoj primjeni u kuhinjama diljem svijeta.

Listovi i sjemenke korijandera ublažavaju probavne tegobe, poboljšavaju razinu kolesterola i jačaju imunitet dijelom kroz bogat sadržaj antioksidanasa, podsjeća poznata nutristionistica dr. Rohatgi. 

Kao začin često se koristi u kuhinjama Južne Amerike, ali i u jugoistočnoj Aziji. Zbog delikatnosti i osjetljivosti na visoku temperaturu u jela se stavlja neposredno prije posluživanja. A najčešće ga se koristi u juhama i umacima kojima daje na svježini okusa.

Ona preporučuje da se fokusirate na raznovrsnost i umjerenost kako biste sigurno izvukli optimalne prednosti svakog začina.

Međutim, upozorava i na potencijalne lokalne ili respiratorne alergijske reakcije.

Također, korijander može blago smanjiti šećer u krvi, tako da će možda biti potrebno prilagođavanje doze ako osoba uzima lijekove za dijabetes.


Reci što misliš!