svijet začina
Korijander - pun okusa i važnih nutrijenata
Korijandar se kao začin koristi u svakodnevnoj prehrani. No za razliku od većine začinskih biljaka, dolazi u dva po svemu potpuno različita oblika. A nijedan začin nije polarizirao nepca kao što je to učinio korijandar.
No krije on u sebi još puno zanimljivosti i važnih nutrijenata, a ponajviše okusa. Zato i ne čudi da je u svakodnevnoj primjeni u kuhinjama diljem svijeta.
Listovi i sjemenke korijandera ublažavaju probavne tegobe, poboljšavaju razinu kolesterola i jačaju imunitet dijelom kroz bogat sadržaj antioksidanasa, podsjeća poznata nutristionistica dr. Rohatgi.
Kao začin često se koristi u kuhinjama Južne Amerike, ali i u jugoistočnoj Aziji. Zbog delikatnosti i osjetljivosti na visoku temperaturu u jela se stavlja neposredno prije posluživanja. A najčešće ga se koristi u juhama i umacima kojima daje na svježini okusa.
Ona preporučuje da se fokusirate na raznovrsnost i umjerenost kako biste sigurno izvukli optimalne prednosti svakog začina.
Međutim, upozorava i na potencijalne lokalne ili respiratorne alergijske reakcije.
Također, korijander može blago smanjiti šećer u krvi, tako da će možda biti potrebno prilagođavanje doze ako osoba uzima lijekove za dijabetes.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!