Lifestyle

antioksidansi

Mrkva ima bolje učinke na zdravlje kada je kuhana

Mrkva ima bolje učinke na zdravlje kada je kuhana

Kuhanje mrkve zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo. Međutim, kuhanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više beta karotena i vitamina C.

Beta karoten pomaže u zaštiti tijela od slobodnih radikala, a u tijelu se pretvara u vitamin A i stoga je izuzetno bitan njegov pravilan unos, piše Kreni zdravo.

Kemijski sastav mrkve je uistinu bogat, a sastoji se od:

86 % vode
0,9 % protein
0,2 % masti
10,6 % ugljikohidrata
1,1 % prehrambenih vlakana
80 mg/100g kalcija
53 mg/100g fosfora
i 2,2 mg/100g željeza.

Poznato je da beta karoten ima antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva. Istraživanje provedeno 2020. na institutu Weill Cornell Medicine u Kataru dokazalo je učinak mrkve na sprječavanje tumora debelog crijeva kod štakora.

Navode se i pozitivni učinci kod tumora želuca. Statistički podaci pokazuju kako osobe koje često konzumiraju mrkvu manje obolijevaju od tumora želuca.

U znanstvenom časopisu Biochim Biophys Acta Mol Cell Biol Lipids. u siječnju 2020. godine objavljen je članak u kojem je razrađena poveznica između redovitog unosa karotenoida i bolesti jetre kod čovjeka.

Autori članka navode kako određene doze likopena i beta karotena mogu povećati antioksidativni status jetre te je tako zaštititi od različitih oboljenja. Pritom ističu važnost daljnjih istraživanja kako bi se otkrila točna doza koju je potrebno konzumirati.


Reci što misliš!