Lifestyle

Dobra kužina

Recept za pravi dalmatinski specijalitet - pirjanu tunu

Recept za pravi dalmatinski specijalitet - pirjanu tunu
Bojan Bogdanić

Donosimo recept za pirjanu tunu, pravi specijalitet dalmatinske kuhinje. Za 4 osobe trebat će vam 4 odreska tune, luk, juha od povrća, bijelo suho vino i maslinovo ulje.

Upute za pripremanje:

Svježu tuninu, obično se mora namočiti u vodu na sobnoj temperaturi da bi iz nje se iscurila suvišnu krv i meso dobilo pravi okus.

Taj se postupak sastoji u čestom mijenjanju vode koja na kraju mora postati bistrom. Ako vam se žuri, bit će dovoljno tuninu uroniti u vodu sat vremena a nakon toga dobro ocijediti i osušiti.

U vrijeme pripreme jela nije uračunato ovo vrijeme namakanja.
Očišćeni luk sitno najeckajte i pirjajte polako na 4 - 5 žlica ulja.


Pirjajte tuninu dvadesetak minuta, okrečući je s obje strane, na srednje jakoj vatri, dodajte pola čaše bijelog vina. Posolite, popaprite i podlijte s 2 – 3 kutlače juhe od povrća, poklopite posudu i kuhajte na tihoj vatri sat vremena.
Poslužite tuninu s umakom od luka.


Tuninu možete poslužiti i s rižotom na milanski (sa šafranom) ili rižom s curryem. Priredit ćete izvrsno glavno jelo a ponudit ćete veoma ukusne priloge s rižom. Sve u svemu: originalno, elegantno i ukusno.


Reci što misliš!