Dobra kužina
Recept za pravi dalmatinski specijalitet - pirjanu tunu
Donosimo recept za pirjanu tunu, pravi specijalitet dalmatinske kuhinje. Za 4 osobe trebat će vam 4 odreska tune, luk, juha od povrća, bijelo suho vino i maslinovo ulje.
Upute za pripremanje:
Svježu tuninu, obično se mora namočiti u vodu na sobnoj temperaturi da bi iz nje se iscurila suvišnu krv i meso dobilo pravi okus.
Taj se postupak sastoji u čestom mijenjanju vode koja na kraju mora postati bistrom. Ako vam se žuri, bit će dovoljno tuninu uroniti u vodu sat vremena a nakon toga dobro ocijediti i osušiti.
U vrijeme pripreme jela nije uračunato ovo vrijeme
namakanja.
Očišćeni luk sitno najeckajte i pirjajte polako na 4 - 5 žlica
ulja.
Pirjajte tuninu dvadesetak minuta, okrečući je s obje strane, na
srednje jakoj vatri, dodajte pola čaše bijelog vina. Posolite,
popaprite i podlijte s 2 – 3 kutlače juhe od povrća, poklopite
posudu i kuhajte na tihoj vatri sat vremena.
Poslužite tuninu s umakom od luka.
Tuninu možete poslužiti i s rižotom na milanski (sa šafranom) ili
rižom s curryem. Priredit ćete izvrsno glavno jelo a ponudit ćete
veoma ukusne priloge s rižom. Sve u svemu: originalno, elegantno
i ukusno.
Izdvojeno
-
U četvrtak opet sunčanije i većinom manje hladno, premda u unutrašnjosti uz mraz, mjestimičnu maglu, na Jadranu lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
U petak 10. siječnja 2025. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Adriana Branka Pojatina, je javno obranila doktorski rad pod naslovom Umreženost identitetskih i turističkih prostora na primjeru štovanja Gospe od Sniga u Kukljici
-
Na Pagu je upravo počela sezona janjenja. No, za teške poslove stočara - sve je manje zainteresiranih.
-
PD Paklenica poziva sve zainteresirane na predstavljanje monografije i prigodnu izložbu “PD Paklenica – 125 godina planinarstva na zadarskom području” koje će se održati u četvrtak, 16. siječnja,u 18 h u atriju Providurove palače.
Reci što misliš!