Lifestyle

Dobra kužina

Tajna dobre baklave, takozvane 'kraljice bajramske trpeze'

Tajna dobre baklave, takozvane 'kraljice bajramske trpeze'
Grgo Jelavic/PIXSELL

Baklava je mnogima omiljena slastica, a uz pomoć ovog kulinarskog trika biti će još ukusnija. Naime, tajna je u premazu koji koristite. Za premaz će vam trebati četiri jaja, 200 mililitara ulja, 600 mililitara jogurta i jedna vrećica praška za pecivo.

Sve navedene sastojke dobro izmiješati i premazati svaku koru. Ako pravite baklavu s voćem, na svaku treću koru stavite voće, prenosi klix.ba.

Podsjetimo, CNN je 2020. godine uvrstio baklavu na listu 50 najboljih slastica na svijetu. Opisali su je kao deert koji ima više slojeva i napomenuli da se radi o zalivenom kolaču. Podsjetili su da je baklava nasljeđe Osmanskog carstva

Naglasili su da je baklava samo jedna od poznatih poslastica koje se smatraju ostavštinom Osmanskog carstva, ali da je s razlogom najpoznatija.

Baklavu često nazivaju “kraljicom bajramske trpeze” jer je Bajram bez nje nezamisliv.


Reci što misliš!