Lifestyle

savjetnik

Kako odčepiti odvod bez kemikalija?

Kako odčepiti odvod bez kemikalija?
Pixabay

Začepljeni odvodi mogu biti prava noćna mora. Ne samo da sprječavaju pravilno otjecanje vode, već mogu uzrokovati neugodne mirise koji se šire cijelim domom.

Ako pozovete profesionalce, ni popravak nije uvijek jeftin, ali srećom, postoje neke stvari koje možete učiniti prije nego što potrošite novac.

Soda bikarbona i bijeli ocat

Prema Expressu, soda bikarbona i bijeli ocat nalaze se na suprotnim krajevima pH ljestvice. Kada se pomiješaju mogu odčepiti odvod na lak način.

Sam William, inženjer, je rekao: “Zahvaljujući svojim alkalnim svojstvima, soda bikarbona lako otapa masnoću i prljavštinu, a sve što trebate učiniti je dodati pola šalice sode bikarbone u sudoper.” Nakon toga dodajte jednu šalicu bijelog octa u odvod. Odvod treba prekriti krpom kako bi se “zadržala reakcija”. Ostavite otopinu da “odradi svoju čaroliju” 15 do 30 minuta, prije nego uklonite krpu. Nakon toga trebate uliti vruću vodu niz čep, prenosi Daily Star.

Prašak za pranje rublja

Sam kaže da ovo “čini čuda” za sudopere, a objasnio je i zašto: “Većina ljudi nije svjesna da enzimi koji se nalaze u prašku za pranje rublja ne mogu samo razgraditi masnoću i ulja u vašoj odjeći, već isto mogu učiniti i za odčepljivanje odvoda.” Dakle, koji je najbolji način da ga iskoristite? Stručnjak preporučuje da u posudu kipuće vode dodate dvije do tri žlice praška za pranje rublja – ovisno o jačini začepljenja i veličini sudopera. “Vruća voda će vam pomoći da aktivirate deterdžent i uklonite začepljenost”, dodao je. Pustite da smjesa odradi svoje 20 do 30 minuta, prije nego što izlijete vruću vodu kako biste sve isprali.

Možda ćete morati ponoviti postupak ako ne uspije.

Žičana vješalica

Još uvijek ne funkcionira? Možda postoji nešto što fizički blokira vaše odvode. Da biste to učinili, možete upotrijebiti vješalicu za kapute da zakačite ono što se nalazi u vašem odvodu i da to izvučete na površinu.

Odmotajte žicu kako biste napravili kuku, prije nego što je pažljivo uvučete u sudoper i povučete prema gore. “Možete učinkovito izvući prljavštinu i sve tvrdokorne ostatke koji su sprječavali nesmetan protok vode korištenjem vješalice za odčepljenje sudopera. Samo pazite da vučete, ne smijete gurati jer će vam to dodatno začepiti odvod”, dodao je. Kad se začepljenje ukloni, dodajte malo vruće vode da sve očistite.

Ova tri savjeta bi trebali pomoći u uklanjanju začepljenja odvoda bez puno vremena i truda.


Reci što misliš!