Lifestyle

Dobra kužina

Kako se ispravno sprema smeđa riža i zašto je zdravija od bijele riže

Kako se ispravno sprema smeđa riža i zašto je zdravija od bijele riže
Pexels

Ako ste jedan od onih ljudi koji ne preferiraju smeđu rižu, propuštate​​ hranjiv obrok jer ste preskočili jedan važan korak u kuhinji. Za izradu kremaste smeđe riže orašastog okusa potreban je jedan mali trik koji ne košta ništa.

Korak koji je tako važan, a često zanemaren, jednostavan je: Samo skinite tavu ili lonac u kojem pripremate rižu s plamena i ostavite kuhanu rižu da poklopljena odstoji 10 minuta. Ovo se također odnosi na druge cjelovite žitarice.

Smeđa riža ima hranjiv i izdašan sloj mekinja koji okružuje netaknuti endosperm. Čin ostavljanja riže pokrivene omogućuje zrncima smeđe riže da apsorbiraju dodatnu vlagu iz pare koja je nastala tijekom kuhanja. Mnogo ćete ju kraće morati žvakati, ona će biti mnogo ukusnija, a i bolje ćete ju apsorbirati”, rekao je Cameron Jacobs iz Američke federacije riže, piše Huff Post.

Harold McGee, autor knjige “O hrani i kuhanju: znanost i znanje o kuhinji” i stručnjak za kemiju hrane je rekao: “Potrebno je vrijeme da se voda u kojoj se riža kuhala ravnomjerno rasporedi po zrncima i hidratizira škrob u središtu; a posluživanje vruće riže uzrokovati će da ispari nešto površinske vlage u obliku pare, ostavljajući zrnca riže malo sušima i čvršćima. Odmor od 5-10 minuta daje ravnomjernije kuhanu rižu.”

Koraci za kuhanje savršene smeđe riže

1. Ispiranje

Prvo morate isprati rižu. Sva zrna trljaju se jedno o drugo tijekom transporta, stružući fine čestice. Da biste uklonili nečistoće, jednostavno stavite rižu u zdjelu, prelijte je hladnom vodom za centimetar ili dva i promiješajte rižu rukama. Odlijte vodu i ocijedite u mrežastom cjedilu.

2. Namakanje (nije uvjet)

Budući da je smeđa riža obložena slojem mekinja, gdje se nalaze sva ta čvrsta vlakna, smeđa riža i cjelovite žitarice mogu imati koristi od namakanja preko noći.

Ako ste u žurbi i niste planirali unaprijed, taj korak možete preskočiti. Ako ste čuli da cjelovite žitarice treba namakati kako bi se uklonili fitati koji bi mogli spriječiti apsorpciju nekih hranjivih tvari, ne brinite.

Prema registriranoj dijetetičarki Kelly LeBlanc: “S nutricionističkog stajališta, čini se da je zabrinutost oko fitata i apsorpcije minerala prenapuhana. Redovita prehrana s visokim udjelom fitata može ograničiti ovaj “antinutritivni” učinak, kao što je pokazano u studiji iz 2015. Journal of Nutrition.

Budući da se fitati prirodno nalaze u biljkama, nije iznenađujuće saznati da oni također mogu imati neka antioksidativna i antikancerogena svojstva.”

Najbolji načini kuhanja riže

Metoda apsorpcije izgleda ovako: Jednostavno zakuhajte 2 šalice vode, dodajte 1 šalicu riže, vratite ju da vrije, zatim smanjite plamen, postavite mjerač vremena na 35 minuta i kuhajte poklopljenu rižu dok se voda ne upije. Zatim ostavite da odstoji 10 minuta.

Ako imate standardno kuhalo za rižu, ono će se samo isključiti kada riža upije vodu, a tada biste mu trebali dati 10 minuta da završi kuhanje na pari. Višenamjenska kuhala za rižu, imaju ugrađeno namakanje i kuhanje na pari u programu za smeđu rižu.

U ekspres loncu upotrijebite omjer smeđe riže i vode u omjeru 1:1.

Zašto je smeđa riža vrijedna truda?

Ako još uvijek sumnjate u odabir smeđe riže nad bijelom, samo znajte da je njezina reputacija “zdrave hrane” zaslužena.

Budući da još uvijek ima netaknutu ljusku, sloj mekinja i klice, u usporedbi s prerađenom bijelom rižom, puna je hranjivih tvari poput vitamina B, magnezija, kalija i željeza.

Također je izvrstan izvor dijetalnih vlakana koja mogu pomoći zdravlju vaših crijeva. Konzumacija smeđe riže povezana je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 u usporedbi s unosom bijele riže i snižavanjem glukoze u krvi”, rekla je ugledna profesroica nutricionizma Emily Ho.


Reci što misliš!