Lifestyle

ljepota i zdravlje

CoolSculpting nije rješenje za mršavljenje, ali mijenja figuru

CoolSculpting nije rješenje za mršavljenje, ali mijenja figuru
pexels.com

CoolSculpting, poznat još i kao kriolipoliza, odnosno zaleđivanje, inovativna je metoda uklanjanja masnoća na ciljanim dijelovima tijela. Osmišljena je kao nekirurška alternativa liposukciji, a cilj joj je eliminirati tvrdokorne masne naslage koje se drugim metodama, vježbom ili dijetom, ne mogu ukloniti.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je CoolSculpting 2010. godine i rangiran je kao jedan od najpopularnijih neinvazivnih kozmetičkih postupaka u SAD-u.

Zadnjih godina prisutan je i u Hrvatskoj, a domaće privatne poliklinike reklamiraju ga kao vrlo učinkovit, neinvazivan postupak oblikovanja figure nakon kojeg nije potreban oporavak.

Postupak se odvija tako da se CoolSculpting uređaj prislanja na odabrano područje tijela. On zamrzava masne stanice, a tijelo ih potom prirodno i nepovratno izbacuje putem limfnog sustava. Primjenom niskih temperatura na određenim područjima, bez noža, ubijaju se masne stanice i mijenja oblik tijela.

Važno je napomenuti da je riječ o kozmetičkom postupku koji cilja određene vrste masti na tijelu, odnosno da CoolSculpting nije rješenje za mršavljenje.

Zamrzavanje sala na trbuhu jedna je od najčešćih primjena kriolipolize, pogotovo kod žena nakon porođaja. No, tretman se koristi i na drugim dijelovima tijela – bedrima, bokovima, stražnjici, leđima, koljenima, nadlakticama te podbratku.

Općenito siguran postupak, no moguće su i nuspojave

Dermatolog Joshua Zeichner (bolnica Mount Sinai u New Yorku) objašnjava da je CoolSculpting općenito siguran postupak niskog rizika. Uobičajene nuspojave obično su blage i mogu uključivati ​​bol ili smanjeni osjet u ciljanom području.

Osoba može osjetiti nesvjesticu, mučninu ili vrtoglavicu tijekom postupka, razviti osip, oteklinu ili drugu promjenu nakon postupka. Ali, ove nuspojave obično nestaju same od sebe u tjednima nakon zahvata.

U nekim slučajevima postupak može rezultirati nepravilnim brazdama ili naborima na koži. Ali, ovo nije uobičajena nuspojava – jedna recenzija pokazala je da se to događa u 0,14 posto postupaka.

No, CoolSculpting može biti i nepredvidiv, a osoba koja se podvrgava zahvatu može biti razočarana ako rezultati nisu onakvi kakve je očekivala.

Posljednjih se godina u javnosti pojavila skepsa oko sigurnosti, a potaknula ju je kanadska manekenka Linda Evangelista koja je 2022. u časpopisu People ispričala da ju je CoolSculpting zahvat ostavio “trajno deformiranom”.

Kako je objasnila, tri mjeseca nakon tretmana počela je primjećivati ​​izbočine na bradi, bedrima i grudima. Dijelovi tijela koje je željela smanjiti odjednom su narasli i otvrdnuli. Nakon toga su otupjeli.

Dijagnosticirana joj je paradoksalna adipozna hiperplazija (PAH), nuspojava koja rezultira rastom tkiva i otvrdnućem na tretiranom dijelu tijela.

Iako je postupak kriolipolize općenito niskog rizika, zdravstveni stručnjaci kažu da zainteresirane osobe trebaju uzeti u obzir ovu moguću nuspojavu pri procjeni bilo kakvih sigurnosnih pitanja CoolSculptinga.

Što je paradoksalna adipozna hiperplazija?

Paradoksalna adipozna hiperplazija (PAH) najpoznatija je umjerena do teška potencijalna nuspojava CoolSculptinga, iako istraživanje još nije utvrdilo što ju uzrokuje.

Nastaje tako da CoolSculpting pokrene povećanje, a ne smanjenje masnih stanica u ciljanom području. Tijekom nekoliko mjeseci nakon CoolSculpting tretmana, PAH uzrokuje rast novog tkiva na tretiranom područja. Ono je obično tvrđe od normalne masnoće i može imati gotovo gumenu teksturu, objasnio je poznati američki plastični kirurg Alan Matarasso za portal Everyday Health.

Matarasso kaže da se dotok krvi u zahvaćeno područje također može povećati. U nekim slučajevima, nova masna izraslina ne može se ukloniti liposukcijom i jedino je rješenje kirurško uklanjanje novog tkiva.

Ovo je užasno, jer je na trertmanu bila osoba koja je željela minimalno invazivni zahvat, a završila je unakažena”, kaže Matarasso.

Količina dostupnih podataka o ljudima koji razviju PAH je ograničena, dijelom i zato što zahvat ne izvode uvijek liječnici, koji su dužni prijaviti negativne rezultate.

Jedno kliničko izvješće sugerira da je PAH možda nedovoljno prijavljen; autori su zabilježili da je stopa incidencije PAH-a u ordinacijama bila znatno viša (dva od 422, ili 0,47 posto) od stope incidencije koju navodi proizvođač uređaja marke CoolSculpting, a to je jedan slučaj PAH-a na 20.000 zahvata.

PAH može biti malo češći kod muškaraca nego kod žena, iako je razlog nejasan.

Studija je također primijetila da je učestalost PAH-a bila 75 posto niža kada su tehničari koristili novije modele CoolSculpting jedinica, što sugerira da bi sami uređaji mogli biti faktor koji pridonosi riziku od PAH-a.

Alternative za CoolSculpting

CoolSculpting je samo jedna marka uređaja kriolipolize, a drugi slični uređaji nude isti tretman. Ali, još nije jasno hoće li jedna marka uzrokovati PAH više ili manje od druge.

Posebne opcije za neinvazivno uklanjanje masnoće, kao što je Trusculpt, uključuju radiofrekvencijske uređaje koji “topi” masne stanice. Za vrlo male džepove masnoće, injekcijski tretmani poput Kybelle mogu biti opcija, kaže Zeichner.

Matarasso pak preporučuje liposukciju ili uobičajene kirurške postupke kao što je “uvlačenje trbuha” za opsežnije uklanjanje sala.

“CoolSculpting nikada neće biti tako uspješan kao liposukcija”, ustvrdio je dodavši da on u jednosatnom liposukcijskom zahvatu “skine s pacijenta u sat vremena višestruko više sala od bilo kakvog CoolSculptinga”.


Reci što misliš!