Lifestyle

sloboda i odgovornost

Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu

Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu
pexels.com

U digitalnom dobu, komunikacija na društvenim mrežama, u porukama i sličnim online prostorima postala je sastavni dio naših života. Ipak, sloboda koju internet pruža nosi sa sobom i odgovornost. Kako bismo se u virtualnom svijetu snalazili s lakoćom i poštovanjem, važno je pridržavati se nekih neispisanih pravila.

Prvo i osnovno, pristupajmo komunikaciji na internetu s poštovanjem, baš kao što bismo to činili uživo.

Izbjegavajte korištenje velikih slova jer to može značiti da vičete, te pazite na upotrebu emotikona – oni mogu pomoći u prenošenju emocija, ali nikada u potpunosti ne mogu zamijeniti nijanse ljudskih osjećaja​​, piše Medijska pismenost.

S druge strane, digitalno doba donosi i nove izazove poput digitalnog nasilja, koje uključuje postavljanje uznemirujućih poruka ili slika, uznemiravanje telefonskim pozivima i lažno predstavljanje. Specifičnost ovog tipa nasilja leži u njegovoj sveprisutnosti – može se dogoditi bilo gdje i bilo kada, čineći žrtve ranjivima čak i u vlastitim domovima​​, piše pedagoginja Vukić Denić.

Internet bonton nalaže predstavljanje pravim imenom ili nadimkom bez mijenjanja identiteta, uz pristojnost i ljubaznost u komunikaciji. Važno je poštovati privatnost – kako vlastitu, tako i tuđu, ne širiti neprovjerene informacije i ne upuštati se u neprimjerene rasprave.

Komuniciranje treba biti kratko i jasno, s obzirom na to da online prostor cijeni efikasnost i poštovanje tuđeg vremena​​, piše Medijska pismenost.

Osim toga, ne zaboravite na pozitivne strane interneta koje uključuju prilike za učenje i druženje, čak i sa osobama koje su geografski udaljene.

Ipak, budite svjesni da online prostor nije potpuno slobodan od negativnih pojava kao što su dezinformacije i digitalno nasilje, što zahtijeva odgovoran pristup i kritičko razmišljanje.

Zaključno, komunikacija u digitalnom dobu zahtijeva svjesnost o pravilima ponašanja koja pomažu u kreiranju pozitivnog i sigurnog online okruženja.

S poštovanjem prema sebi i drugima, koristimo tehnologiju na način koji obogaćuje naše živote, a ne na štetu njih.


Reci što misliš!