#nutricionistiznaju
Liječnik upozorava na najgore vrijeme za međuobrok
Liječnik Michael Mosley upozorio je da konzumacija užine u krivo doba dana može predstavljati ozbiljan rizik za vaše zdravlje.
Mosley je rekao: “Ono što je važno kod grickalica nije samo što jedete, već i kada jedete.”
Temu je istraživala i liječnica Sarah Berry. Objasnila je da užina čini veliku količinu onoga što jedemo, piše Express.
Berry je rekla: “95 posto ljudi izjavilo je da često konzumira užinu. Dakle, sve što se pojede između doručka, ručka i večere, ili čak nakon večere, smatramo međuobrokom, a ono što je gotovo četvrtina naših kalorija dnevno dolazi od užine u Ujedinjenom Kraljevstvu.”
Provedena je anketa na 1000 ljudi koja se usredotočila na pitanje konzumacije užine – točnije kada su ljudi jeli, što su jeli i koliko često.
Berry je rekla: “Utvrdili smo da je sve u kvaliteti i vremenu konzumacije. Ljudi koji su grickali nezdravu hranu imali su viši loš kolesterol, a niži dobar kolesterol. Također su imali veću težinu oko struka.
“Zanimljivo, također smo otkrili da je doba dana kada jedete užinu važno. Šokantnih 30 posto ljudi jelo je nakon devet sati navečer. Čak i ako se radi o zdravim grickalicama, ljudi koji često jedu grickalice imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, višu početnu razinu glukoze u krvi, slabiju inzulinsku osjetljivost i lošiju masnoću u krvi.”
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!