Lifestyle

mayo klinika

Kako što brže ojačati imunitet?

Kako što brže ojačati imunitet?
Ilustracija

Može li vam neka hrana ili dodaci prehrani pomoći da ojačate imunološki sustav i postignete svoj cilj? Odgovor su dali stručnjaci svjetski poznate klinike Mayo.

Jako je važno imunološki sustav održavati zdravim, osobito u sezoni prehlada i gripe. Postoji nekoliko načina da se to i postigne.

Sezona gripe i prehlada je u tijeku. Većina ljudi traži način da izbjegne bolest. Neki se cijepe, neki pokušavaju i na druge načine.

Može li vam neka hrana ili dodaci prehrani pomoći da ojačate imunološki sustav i postignete svoj cilj? Odgovor su dali stručnjaci svjetski poznate klinike Mayo.

Zdrav imunološki sustav svakako predstavlja prednost u sezoni prehlada, a ovi savjeti pomoći će vam da ga takvim i održite tijekom cijele godine.

Uravnotežen plan prehrane

Ne preskačite obroke jer oni vašem tijelu osiguravaju gorivo. Ciljajte na pet do devet porcija voća i povrća dnevno kako biste bili sigurni da ćete dobiti vitamnite, minerale i antioksidanse koji jačaju imunitet.

Porcija voća sadrži srednji komad svježeg voća, jednu šalicu bobičastog voća ili dinje ili pola šalice konzerviranog voća u vlastitom soku.

Porcija povrća sadrži pola šalice kuhanog ili jednu šalicu svježeg povrća. Uvijek najbolje dobiti ove hranjive tvari iz hrane nego iz dodataka prehrani.

I na zaboravite unositi dovoljno tekućine tijekom dana. Najbolji izbor je obična voda.

Spriječite širenje bakterija

Dobra higijena i pranje ruku pomažu u sprečavanju širenja bakterija.

Ne zaboravite oprati voće i povrće prije jela ili prije priprema jela.

Očistite i čaše i pribor za jelo i ostalo postuđe kako biste minimizirali širenje bakterija.

Više sna, manje stresa

Adekvatan san i to manje stresa u prevenciji bolesti su važno jednako kao i prehrana. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna i stres pridonose lošem zdravlju.Odrasle osobe trebale bi spavati između sedam i devet sati dnevno, dok je djeci potrebno između osam i 14 sati, ovisno o uzrastu.

Zdravi načini za suočavanje sa stresom uključuju meditaciju, slušanje glazbe ili vođenje dnevnika. Fizička aktivnost još je jedna strategija upravljanja stresom i može smanjiti rizik od nekih kroničnih bolesti koje mogu oslabiti vaš imunološki sustav.

Čak i ako se zdravo hranite, dovoljno odmarate i pijete dovoljno tekućine, kontrolirate stres, i tako dalje, i dalje možete dobiti gripu. Ipak, nije sve tako crno. Ako živite zdravo i ako vam je imunološki sustav zdrav, vaša bolest možda neće trajati toliko dugo i nećete se osjećati toliko loše kao što biste mogli.


Reci što misliš!