Lifestyle

Zdravlje

Puhački instrumenti ojačat će respiratorne mišiće

Puhački instrumenti ojačat će respiratorne mišiće
pixabay.com

Rijetki će se početi baviti glazbom zbog svoga fizičkog zdravlja, no stručnjaci tvrde da bi upravo to mogao biti razlog za odabir klarineta i trube kao instrumenata koji će ojačati respiratorne mišiće.

Redovito sviranje puhačkog instrumenta može biti koristan dodatak liječenju plućne bolesti, kaže Thomas Voshaar iz njemačkog Udruženja pneumoloških bolnica (VPK).

Razlog je tomu što glazbenik može proizvesti zvuk puhačkog instrumenta samo kad stvori dovoljan pritisak u dišnim putovima. A to je upravo ono što jača respiratorne mišiće.

Različite studije su pokazale da i djeca s astmom mogu poboljšati funkciju pluća redovitim sviranjem puhačkog instrumenta.

"Puhački instrumenti viših tonova poput klarineta, oboe i trube posebno su prikladni za to", kaže pulmolog Thomas Voshaar. Sviranje tih instrumenata zahtijeva posebno visok tlak zraka u dišnim putovima.

S druge strane kod puhačkih instrumenata nižih tonova poput tube dovoljan je relativno nizak tlak zraka za sviranje. Zbog toga je i učinak treninga na pluća manje izražen.

Još jedno puhačko glazbalo može pomoći kod cistične fibroze - usna harmonika. Oni koji je sviraju dišu intenzivnije, što pomaže pri čišćenju sekreta u dišnim putovima oboljelih.

Tome pridonose i lagane vibracije koje se javljaju u tijelu za vrijeme muziciranja. Pneumolozi kažu da sviranje harmonike u osoba koje boluju od cistične fibroze može imati sličan učinak kao sportska terapija.

Glavno obilježje cistične fibroze je stvaranje gustoga, ljepljivog sekreta na svim mjestima na kojima postoje žlijezde s vanjskim izlučivanjem, a to je najviše izraženo u dišnim putovima, gušterači, crijevu, žučnom sustavu, reproduktivnom sustavu i znojnim žlijezdama.


Reci što misliš!