Lifestyle

Dobra kužina

Goveđa jetra izuzetno je zdravo jelo puno željeza i vitamina

Goveđa jetra izuzetno je zdravo jelo puno željeza i vitamina
pexels.com

Goveđa jetra ima ozbiljne nutritivne vrijednosti. Bogata je hranjivim tvarima i u njoj se stoljećima uživa u različitim kulturama diljem svijeta. Danas doživljava ponovni porast popularnosti zbog svojih impresivnih pozitivnih učinaka na zdravlje.

Goveđa jetra spada u iznutrice, ima jak okus i jaku teksturu te visoku koncentraciju vitamina, minerala i drugih bitnih nutrijenata.

Jedna porcija goveđe jetre (oko 85 grama) sadrži približno 160 kalorija, 4,5 grama ugljikohidrata, isto toliko ukupnih masti, 25 grama proteina, natrij, bakar, cink, selen, fosfor, željezo, kalij, vitamine A, D i B6, B12, prenosi zadovoljna.rs.

Povećava razinu energije

Visok sadržaj vitamina B i željeza u goveđoj jetri podupire proizvodnju energije i bori se protiv umora. Tome doprinose riboflavin, pantotenska kiselina, niacin, folati, vitamin B6 i tiamin. Željezo iz jetre važno je za prijenos kisika i proizvodnju energije, a goveđa jetra je također bogata bakrom koji pomaže u apsorpciji željeza.

Potpora imunitetu

Vitamin A, vitamini B skupine i cink igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sustava. Cink se, primjerice, smatra čuvarom imunološke funkcije i važan je za pravilan rad imunoloških stanica.

Proizvodnja crvenih krvnih stanica

Željezo i vitamini skupine B neophodni su za zdravu proizvodnju crvenih krvnih stanica, što sprječava anemiju. A budući da je jetra jedna od namirnica s najviše vitamina B i željeza, ne čudi da je ključna za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Vitamin B12 posebno je potreban za rad crvenih krvnih zrnaca, a folat i željezo, među ostalim vitaminima i mineralima, to podupiru.

Poboljšanje kognitivnih funkcija

Kolin u goveđoj jetri važan je za zdravlje mozga i može podržati pamćenje, učenje i raspoloženje. Jedna studija provedena na blago anemičnoj djeci u dobi od tri do devet godina u Egiptu ispitivala je učinak jedenja prženih mesnih okruglica od jetre na anemiju, nedostatak vitamina A i kognitivne funkcije. Jedna skupina djece dobivala je jetrene obroke tri puta tjedno tijekom 90 dana, dok kontrolna skupina nije.

Jetreni obrok povećao je unos željeza i vitamina A kod djece koja su ga uzimala, što je pozitivno utjecalo na poboljšanje kognitivnih funkcija.

Prednosti za trudnice

Sadržaj folata u goveđoj jetri ključan je za razvoj fetusa i prevenciju urođenih mana. Ipak, trudnicama se savjetuje da se posavjetuju s liječnikom o količini unosa jetre jer previše vitamina A ponekad može izazvati probleme.

Vid, zubi, kosti…

Vitamin A iz goveđe jetre pozitivno će utjecati na vid, rad imuniteta i rast stanica, a vitamin B12 neophodan je za proizvodnju energije, rad živčanog sustava i stvaranje crvenih krvnih stanica.

Bakar podržava funkciju enzima, oporavak tkiva i apsorpciju željeza.

Kolin iz jetre podržat će zdravlje mozga, signalizaciju stanica i metabolizam masti, dok će fosfor pomoći u zdravlju zuba i kostiju.

Također se vjeruje da konzumacija goveđe jetre pomaže u detoksikaciji organizma i održavanju zdravlja jetre, a blagotvoran je i njezin utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšanje krvnog tlaka i krvožilnog sustava, poboljšanje kvalitete sperme i jajašca, te također povećavaju izdržljivost organizma i smanjuju rizik od raznih upala.

Rizici i nuspojave

Unatoč prednostima, važno je znati i neke potencijalne nedostatke, među kojima je visok udio vitamina A, čiji pretjerani unos može biti toksičan, stoga je umjerena konzumacija ključna, osobito za trudnice.

Goveđa jetra ima relativno visoku razinu kolesterola, pa bi ljudi s visokim kolesterolom trebali konzumirati goveđu jetru u umjerenim količinama.

Također, goveđa jetra može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, pa se prije njezine konzumacije savjetuje konzultirati liječnika.

U svakom slučaju, goveđa jetra je jednostavna za pripremu – od jednostavnog pečenja ili prženja s lukom, do kuhanja i pravljenja namaza sa začinima po želji. Ako niste ljubitelj iznutrica ili gulaša i ostalih jela od jetrica, na tržištu postoje kapsule koje sadrže koncentriranu jetricu, no koristite ih isključivo uz savjet liječnika.


Reci što misliš!