Lifestyle

Zdravlje

Kako se istovremeno pobrinuti za bolne zglobove i održati mišićnu masu?

Kako se istovremeno pobrinuti za bolne zglobove i održati mišićnu masu?
pexels.com

Naše tijelo je sposobno sintetizirati kolagen, međutim kako starimo ta sposobnost se postupno gubi. S druge strane, poznato je da adekvatan unos kolagena prehranom, kao i prehrana bogata drugim visokokvalitetnim proteinima te biljnim namirnicama poput voća i povrća pruža tijelu ključne sastojke potrebne za očuvanje kolagenskih rezervi, ali i za stvaranje zdravog kolagena.

Pobliže o kolagenu

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu koji igra ključnu ulogu u vezivnim tkivima kao što su tetive, ligamenti, hrskavica i koža te im omogućuje da izdrže rastezanje i kretanje.

Ovaj iznimno važni vlaknasti protein specifičan je po jedinstvenom sastavu aminokiselina, uključujući glicin, prolin, hidroksiprolin i, u manjoj mjeri, hidroksilizin.

Koje tipove kolagena razlikujemo?

Zanimljiv je podatak kako je u našem tijelu identificirano impresivnih 28 tipova kolagena, koji iako dijele sličnu strukturu, ipak se razlikuju po oblicima. Tako neki tipovi kolagena oblikuju vlakna, dok druge pak tvore listove.

Tipovi kolagena I, II i III čine čak 80-90% ukupnog udjela kolagena u organizmu. Tip I kolagena nalazimo u koži, kostima, tetivama i ligamentima gdje je odgovoran za pružanje čvrstoće i otpornosti ovih tkiva, a tip II prevladava u hrskavici te joj omogućuje otpornost i na taj način osigurava dobru funkciju zglobova. 

Kolagen tip III pak nalazimo u koži, mišićima, krvnim žilama i unutarnjim organima gdje pomaže u održavanju strukture i fleksibilnosti.

Nisu svi kolageni u dodacima prehrani jednaki

Znate li da se kolagen koji unosimo hranom ne može direktno apsorbirati u tijelu? Razlog tome je njegova veličina i složena struktura. 

Probavom se kolagen razgrađuje na manje sastavne dijelove, peptide, odnosno aminokiseline, kako bi postao iskoristiv našem tijelu za različite procese. 

Osim toga, vrlo je važno prehranom osigurati i unos nutrijenata poput vitamina C, kalcija, cinka i bakra koji podržavaju sintezu i funkcioniranje kolagena.

Uzimajući u obzir fiziološki gubitak kolagena, mnogi će se osloniti na dodatke prehrani koji sadrže hidrolizirani kolagen koji se najčešće proizvodi iz životinjskih izvora.

Razlog tome je što se hidrolizirani kolagen dobiva složenim i visoko kontroliranim proizvodnim procesom pri čemu nastaju tzv. peptidi male molekularne mase. Na taj način se olakšava njegova apsorpcija u crijevima te je omogućena resorpcija u krvi i taloženje u tijelu tamo gdje je potrebno.

Hidrolizirani kolagen ima višestruke koristi za naše tijelo, a neke od njih su:

  • održavanje mišićne mase
  • podrška zdravlju kostiju
  • strukturna potpora tkivima poput zglobova, hrskavica, tetiva i ligamenata

 


Reci što misliš!