siječanjski izazov!
7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira
Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina. Možete napraviti i ukusnu povrtnu alternativu - kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama.
Mjesec siječanj vrijeme je kada mnogi donose novogodišnje odluke o zdravijem načinu života i prehrane. Baš zato aktivist Matthew Glower i njegova supruga Jane Land još u siječnju 2014. godine započeli su pokret veganuary.
Riječ je o izazovu – vegan in january – koji potiče
ljude da slijede veganski način života u siječnju s ciljem
edukacije o prednostima konzumacije hrane biljnog porijekla, ali
i kako bi smanjili svoj ugljični otisak.
Svake godine pokretu se pridružuje sve veći broj ljudi koje se
potiče da jedu hranu temeljenu na namirnicama biljnog
porijekla poput voća i povrća, žitarica, mahunarki, orašastih
plodova i sjemenki, odnosno da stisnu pauzu na uzimanje
obroka s mesom, ribom, mliječnim proizvodima i jajima.
Želite li i vi biti dio ovoga pokreta, pa makar samo na sedam dana, u ovotjednom jelovniku predlažemo vam jela koja se rade s namirnicama biljnog porijekla, ali koja su i dalje ukusna, zasitna i bogata bjelančevinama.
Ponedjeljak – Dal od crvene leće
Dal ili dhal popularno je jelo indijske kuhinje koje nalikuje na gusto varivo, a priprema se od mahunarki prepolovljenog zrna koje nije potrebno namakati prije kuhanja. Upravo zato ne iziskuje dugu termičku obradu niti planiranje – složiti ga možete za manje od sat vremena te poslužiti na tradicionalni način – uz kuhanu rižu te pogače naan ili chapati. Imamo recept.
Utorak – Ragu bez mesa s tjesteninom
Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu. Možete napraviti i ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama. Evo kako se radi.
Srijeda – Fritata bez jaja
Fritata je popularno talijansko jelo sastavljeno od izmućkanih jaja koje se zajedno s mesom, sirom i povrćem termički obrađuje u pećnici. Vrlo slično jelo možete napraviti s kombinacijom svilenog tofua i biljne zamjene za mlijeko te nešto kukuruznog škroba. Imamo recept!
Četvrtak – Gusta juha od slatkog krumpira i kikirikija
Afrička kuhinja obiluje receptima na bazi slatkog krumpira i kikirikija. Ova juha jedno je od tih tradicionalnih jela. Juha ima kremastu teksturu, a zahvaljujući različitim začinima poput cimeta, klinčića, đumbira i kumina ima i zapanjujuću dubinu okusa. Evo kako se priprema.
Petak – Pečeni tempeh s povrćem
Tempeh je fermentirani proizvod od soje koje se u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji često koristi kao zamjena za meso. To ne čudi s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji u 100 grama sadrži oko 15 grama bjelančevina.
Najčešće se prodaje u trgovinama zdravom hranom, ali i pokojem supermarketu. Ne morate biti veliki znalac u kuhinji da biste ga pripremili kod kuće – dovoljno ga je narezati na tanke kriške i kratko ispržiti na ulju s odabranim začinima. Mi vam dajemo najjednostavniji recept za tempeh s povrćem.
Subota – Blondie kocke bez jaja i maslaca
Jeste li ikada probali blondie? Riječ je o svjetlijoj verziji američkog kolača brownies koji se tradicionalno pripremaju od brašna, jaja, šećera i maslaca. Blondie kocke krasi mekana tekstura, neodoljiva sočnost i slatkoća.
Neki je pripremaju i s neočekivanim sastojkom punim proteina – kuhanim slanutkom. Ne brinite se, kada ispečete kolač po ovom receptu, zaboravit ćete da se u njemu nalazi ta mahunarka – tako je dobar.
Nedjelja – Mesna štruca bez mesa
Mesna štruca popularno je jelo američke gastronomije. Obuhvaća
začinjeno mljeveno meso koje se povezuje jajima i krušnim
mrvicama te peče u obliku štruce u kalupu za pečenje kruha.
Umjesto mljevenog mesa možete iskoristiti i biljne izvore
bjelančevina poput leće, graha ili slanutka. Imamo recept.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!