Lifestyle

ovo je hit

Jedna smjesa od koje možete napraviti deset različitih kolača

Jedna smjesa od koje možete napraviti deset različitih kolača
Mojamalakuhinja

Napravite jednu smesu, njoj dodate što je potrebno i pred goste iznesete ogroman tanjur pun fantastičnih slastica.

Zamislite da postoji čarobni štapić koji vam pomaže u pripremanju slastica. Ovaj sustav pripreme kolačića je baš poput čarolije.

Napravite jednu smesu, njoj dodate što je potrebno i pred goste iznesete ogroman tanjur pun fantastičnih slastica.

Pred vama je pet vrsta sitnih kolačića od jedne smjese.

Osnovna smjesa

1,5 kg nemasnog plazma keksa

400 g šećera u prahu

6 žlica nemasnog mlijeka u prahu

600 ml vode

3 otopljena maslaca

Od ovih sastojaka zamijesite fino glatko tijesto pa ga podijelite na dva dijela. Jedan dio ostaje žut, a u drugi dodajemo 150 g crne čokolade. Sada je potrebno oba dijela podijeliti na po pet dijelova – dakle pet žutih dijelova i pet crnih dijelova. Dok pripremate žute dijelove, crne zamotate u foliju i odložite u frižider.

Rumba bajaderice (prvi dio žute smjese)

Važno je da osnovnu smjesu podijelite na pola jer će vam trebati drugi dio za kikiriki bajaderu.

Dakle, od polovice smjese oblikujte roladu i drškom od kuhače blago ga izdubite po sredini kako bi tu stao nadjev. Vratite u frižider da se malo stegne pa istopite 40 g crne i 20 g bijele nemasne čokolade.

Prvo napunite bijelom čokoladom pa prošarajte crnom i čačkalicom prođite preko nadjeva. Ostavite da se hladi.

Kulinární studio MAFRA / Imagefood BM / Profimedia

Lješnjak gnijezda (drugi dio žute smjese)

U osnovnu smjesu dodajte 100 g mljevenih pečenih lješnjaka pa formirajte jednake kuglice. Svaku uvaljajte u mljevene lješnjake i kuhačom izdubite sredinu za kremu. Slatko nemasno vrhnje zakuhajte pa dodajte 130 g crne čokolade i spojite da se ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi pa izmiksajte i pomoću šprice napunite gnijezda.

Kokos kuglice (treći dio žute smjese)

U osnovnu smjesu stavite 100 g kokosa i formirajte jednake kuglice pa ih uvaljajte u kokos i ostavite da se stisnu.

agefotostock / Alamy / Alamy / Profimedia

Rolada sa žele bombonima (četvrti dio žute smjese)

U osnovnu smjesu dodajte 130 g sjeckanih žele bombona i 50 g sjeckanih oraha pa oblikujte roladu. Otopite 70 g čokolade i time prelijte roladu te odmah pospite orasima i ostavite da se stegne.

Piramida s orasima (peti dio žute smjese)

U osnovnu smjesu dodajte 100 g mljevenih oraha pa prvo oblikujte roladu koju ćete pomoću prozirne folije formirati u piramidu. Otopite 40 g bijele i 20 g crne čokolade zajedno pa prelijte preko piramide, pospite orasima i stavite na hlađenje.

Kikiriki bajadera (prvi dio tamne smjese)

U osnovno tamno tijesto stavite 120 g mljevenog kikirikija pa formirajte kvadrat debljine kažiprsta. Sad od onog prvog dijela žute smjese koju ste ostavili, formirajte drugi dio i stavite preko bajadere pa umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se stegne sat vremena. Preko bajadere izlijte 70 g crne čokolade i dekorirajte po izboru, prenosi Nova.rs.

Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Kokos rolada (drugi dio tamne smjese)

Za ovu roladu prvo izmiješajte rukama tamnu smjesu pa joj postepeno dodajte svjetlu od 80 g margarina, žličicu ruma i 100 g kokosa koje ste posebno izmiješali. Važno je da smjesu ne izjednačite dok miješate kako bi se vidio kontrast na roladi. Oblikujte roladu i stavite na hlađenje. Ohlađenu roladu uvaljajte u kokos.

Kesten rolada (treći dio tamne smjese)

Za ovu roladu najprije u osnovnu tamnu smjesu dodajte žličicu ruma i 50 g oraha pa pomiješajte i razvijte tijesto u pravokutnik na masnom papiru. Posebno zamijesite 125 g gotovog kesten pirea koji je stajao na sobnoj temperaturi pa oblikujte uži valjak dužine razvijenog tamnog tijesta. Valjak postavite na rub tijesta pa pažljivo pomoću masnog papira uvijte sve u roladu i stavite na hlađenje. Roladu prelijte sa 70 g crne čokolade i išarajte po želji.

Zrna kave (četvrti dio tamne smjese)

U smjesu dodajte žlicu kave po vašem izboru pa spojite smjesu i oblikujte kuglice te im čačkalicom po sredini napravite otisak i ostavite da se stegnu, 150 g crne čokolade otopite na pari pa ih pomoću vilice i žlice natapajte i glazirajte. Ostavite da se dobro stegnu na hladnom.

Kuglice sa suhim šljivama (peti dio tamne smjese)

U smjesu dodajte 100 g suhih mljevenih šljiva i jednu žličicu ruma pa zamijesite smjesu i oblikujte kuglice. Otopite 100 g crne čokolade i uranjajte kuglice u nju te ih ostavite da se stegnu i išarajte po želji.

Receptura za ove kolačiće nalazi se na blogu Slađane Rože iz Zrenjanina, just.sweet.sladjano.


Reci što misliš!