Lifestyle

male zimske radosti

Isprobajte gustu juhu od leće s junetinom

Isprobajte gustu juhu od leće s junetinom
pexels.com

Izdašna i zasitna zimska juha od leće i mljevene junetine, kojoj marokanska mješavina začina daje poseban štih.

SASTOJCI

450 g mljevene junetina 2 žlice smeđeg šećera 4 čajne žličice slatke mljevene crvene paprike 4 čajne žličice kumina 2 čajne žličice cimeta 1 čajna žličica mljevenih klinčića

Priprema:

Po želji: 1 čajna žličica đumbira u prahu 1 čajna žličica soli 2 čajne žličice papra ½ čajne žličice kajenskog papra 1 čajna žličica mljevenog pimenta 250 g suhe leće 1 srednje velika glavica luka 2-3 češnja češnjaka 1 manji struk poriluka 2 mrkve 2 manja korijena peršina 2 struka celera listaša 800 g pelata 1 litra temeljca 750 ml mlake vode po potrebi ulje ili mast marokanska mješavina začina jogurt list korijandera ili peršina

Pomiješajte sve sastojke za mješavinu začina. Očistite povrće. Luk sitno nasjeckajte, češnjak protisnite, a poriluk narežite na kolutove.

1. Mrkvu i peršin korijen narežite na sitne kockice. Celer listaš na ploškice.

2. Na masnoći zažutite sitno sjeckani luk i češnjak pa pojačajte vatru i dodajte meso. Dodajte i dvije žlice mješavine začina, popržite da začini puste miris, istovremeno rastavljajući meso da vam ne ostanu grudice.

3. Dodajte sve narezano povrće popržite i njega, a zatim smanjite vatru pa pržite miješajući dok sva tekućina od mesa i povrća ne ispari.

4. Zatim dodajte usitnjene pelate, leću i još žlicu mješavine začina pa sve zalijte temeljcem. Promiješajte, smanjite vatru, poklopite i ostavite da lagano kuha dok se leća ne skuha, idućih 25-30 minuta. Provjeravajte jer dužina kuhanja leće ovisi o vrsti i starosti leće pa neka vam navedeno vrijeme bude samo okvir. Moguće je da će biti i ranije kuhano, ali i da ćete morati kuhati nešto duže ili dodati još tekućine, ako imate stariju leću.

5. Servirajte uz zelenu salatu i kruh, po želji dodajte žlicu jogurta i lista korijandera ili peršina.


Reci što misliš!