Lifestyle

Zdravlje

Sačuvajte svježinu banana i do 2 tjedna

Sačuvajte svježinu banana i do 2 tjedna
Getty Images

Kruh od banane najukusniji je način da iskoristite smeđe, kašaste banane, ali s ovim načinom skladištenja one će ostati savršeno svježe i jestive više od dva tjedna.

Većina ljudi pohranjuje banane u zdjelu na kuhinjskom pultu ili stolu, ali ubrzo vide da one nestaju nakon nekoliko dana. Nije neuobičajeno da samo tri dana nakon što ih donesete kući banana počne poprimati smeđu i pjegavu boju, ali i kašastu strukturu.

Međutim, prema stručnjacima iz Kitchen Tips Online, lako je usporiti ovaj proces jednom jednostavnom promjenom načina na koji čuvate banane, piše Express.

U videu objavljenom na njihovom popularnom YouTube kanalu, Mike iz Kitchen Tips Online pokazao je rezultate eksperimenta koji je napravio kod kuće. Mike je kupio dva svežnja banana s iste police u istom supermarketu.

Nakon što ih je donio kući, jedan je svežanj stavio na kuhinjski pult, a drugi u hermetički zatvorenu posudu, također na svoj kuhinjski pult. Jedna stvar koju je dodao bile su kuglice za upijanje etilena. One djeluju u interakciji s plinom etilenom, koji je prirodna tvar koja se proizvodi u stabljici banane. Taj se plin s vremenom širi na ostatak voća kako bi pomogao proces sazrijevanja, koji se često ubrzava kada se banane odlome od hrpe.

Dok neki ljudi koriste prozirnu foliju za omotavanje peteljki u pokušaju da uspore sazrijevanje pojedinačnih banana, Mikeov eksperiment je dokazao učinkovitost kuglica za upijanje etilena kada je u pitanju dugovječnost savršeno zrelog voća. Svaki dan, Mike je pregledavao voće na pultu i svežanj u hermetički zatvorenoj posudi kako bi vidio kako sazrijevaju.

“Peti i šesti dan su kada počinjemo primjećivati značajnu razliku. Osmog dana primijetio sam da su banane koje nisu u zatvorenoj posudi znatno mekše od onih u posudi. Tako da sam u tom trenutku odlučio staviti te banane u hladnjak”, rekao je.

Kako tvrdi, stavljanje banana u hladnjak nakon što sazriju na kuhinjskom pultu omogućuje unutrašnjosti banane da uspori svoje sazrijevanje. U međuvremenu, izvana će ona nastaviti sazrijevati i postati vrlo tamna.

Međutim, do 12. dana, Mike je otkrio da još uvijek ima “malo zelene boje” na bananama u posudi, a do 15. dana, tvrdio je da je nijansa zelene još ostala.

Iako je do tog trenutka bilo manjih modrica na bananama u spremniku, Mike je tvrdio da je to jednostavno zbog težine spremnika, napominjući da je voće još uvijek “prilično jestivo”.


Reci što misliš!