Lifestyle

Dobra kužina

Recept za juhu koju jedu najdugovječniji ljudi na svijetu

Recept za juhu koju jedu najdugovječniji ljudi na svijetu
Pixabay/Ilustracija

S prehranom najdugovječnijih ljudi na svijetu upoznati smo odavno, no ovo je jedan od recepata za obrok koji ljudi u plavim zonama jedu svakodnevno.

Na neke faktore dugovječnosti, poput genetike i bolesti, ne možemo utjecati, ali na druge možemo. Ono što jedemo i koliko redovno vježbamo igra veliku ulogu u tome koliko dugo živimo.

Štoviše, ovo se smatra glavnim razlozima zbog kojih stanovnici takozvanih plavih zona imaju najveću koncentraciju stogodišnjaka.

Kamen temeljac prehrane većine stogodišnjaka su namirnice biljnog porijekla, kao što su grah, mahunarke, zelenilo i žitarice, a doktor Tim Tiutan je potvrdio da je ova juha zdrava, prenosi Danas.

“Ova nevjerojatna juha na biljnoj bazi je puna vitamina, minerala i vlakana. Povrće je bogato vlaknima koja pomažu u kontroli ratine šećera u krvi, snižavaju kolesterol, poboljšava zdravlje crijeva, pomaže u kontroli težine i smanjuje rizik od raka”, objasnio je.

Recept za minestrone

Za juhu će vam trebati mrkva, celer, luk, krumpir, začini, češnjak, temeljac, pelati grah (ili slanutak), ječam (ili tjestenina) i bosiljak.

Carleigh, poznata TikTokerica, kaže da je prvi korak da se svi sastojci izrežu na kockice. Zatim zagrijte veliki lonac na srednjoj vatri.

Propržite luk i češnjak pa dodajte mrkvu, celer, krumpir, origano, sol i papar. Kada krumpir i mrkva malo omekšaju, u lonac dodajte vodu i temeljac, dodajte pelate, grah i ječam. Kada voda prokuha, smanjite vatru i kuhajte juhu pola sata. Ukrasite svježim peršinom, dodajte žlicu maslinovog ulja na kraju i uživajte.


Reci što misliš!