Lifestyle

Dobra kužina

Koje začine Europljani najviše koriste u jelima

Koje začine Europljani najviše koriste u jelima
Ilustracija

Europljani su skloni ljutim začinima, a najviše su kupovali đumbir uvezen iz Kine, prema podacima europskog statističkog ureda za 2022. godinu

Na prvom je mjestu ljestvice đumbir s uvezenih 122.900 tona. Slijede paprika i papar sa 109.000 odnosno sa 62.900 tona.

EU je đumbir i papriku najviše uvozila iz Kine, s udjelom u uvozu od 54 odnosno od 72 posto. Vijetnam je pak bio glavni dobavljač papra s udjelom u uvozu od 56 posto. 

Na četvrtom je mjestu cimet s uvezenih 16.200 tona i Indonezijom u ulozi glavnog dobavljača. Kurkuma je zauzela peto mjesto na ljestvici, a uglavnom se uvozila iz Indije. Egipat je pak bio glavni dobavljač anisa i srodnih začina.

Sjemenke kumina EU je uglavnom uvozila iz Indije, sjemenke korijandera iz Rusije, a muškatni oraščić iz Indonezije. Od 2012. uvoz začina porastao je za 57 posto. 

Uvoz đumbira i kurkume više se nego udvostručio, a smanjio se samo uvoz muškatnog oraščića, za četiri posto, utvrdio je Eurostat.


Reci što misliš!