top recepti
Što s ostacima pečenog mesa? Ne bacajte ih, odlični su za složence, musaku, paštete
Koliko puta vam se dogodilo da napravite preveliku količinu hrane, odnosno pečenog mesa? Ako se pitate što s ostacima pečenog mesa, saznajte koje recepte možete napraviti i tako iskoristiti ostatke hrane.
Što s ostacima pečenog mesa? Napravite ukusna jela od ostataka pečenog mesa i sastojaka koje imate kod kuće, piše krenizdravo.
Složenac od ostataka pečenog mesa
Ova jednostavna tjestenina s ostacima mesa svidjet će se svim ukućanima.
Sastojci:
ostaci pečenog mesa (narezani na kockice)
500 g tjestenine od pira
1 tikvica
1 zelena i crvena paprika
200 ml umaka od rajčice
1 ribana mrkva
2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja
2 – 3 jušne žlice parmezana
sol
papar.
Priprema
Pripremite posudu za pečenje tako da je premažete maslinovim
uljem, a tjesteninu prokuhajte oko tri minute u vrućoj
vodi.
Tjesteninu rasporedite po posudi za pečenje pa dodajte prethodno
pomiješani umak od rajčice, maslinovo ulje i začine.
Tikvicu i papriku operite i narežite na kockice, a mrkvu ogulite
i naribajte. Povrće umiješajte u tjesteninu.
Dodajte i ostatke pečenog mesa.
Posipajte parmezanom i pecite oko 20 minuta na 200 °C.
Saft od ostataka mesa
Ostatke pečenog mesa iskoristite i za ukusni saft koji će se dobro slagati s rižom, tjesteninom, kus-kusom ili nekom drugom žitaricom.
Uvijek dodajte i povrće kako biste dobili uravnoteženi obrok.
Sastojci:
ostaci pečenog mesa
500 g šampinjona
4 čajne žličice maslaca
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 čajna žličica brašna
pola čajne žličice majčine dušice
2 šalice povrtnog ili goveđeg temeljca
pola čajne žličice paste od rajčice
1/4 šalice bijelog vina
2 – 3 čajne žličice vrhnja po želji
sol
papar.
Priprema
Luk i češnjak nasjeckajte i pirjajte na maslacu.
Dodajte šampinjone i pirjajte dok ne omekšaju.
Dodajte sve začine, brašno i pastu od
rajčice, sjedinite.
Dodajte vino i temeljac te ostavite da se kuha dok se
saft ne zgusne. Po želji dodajte tapioka škrob kako bi
se saft zgusnuo.
Umiješajte ostatke pečenog mesa i vrhnje po
želji.
Saft prelijte preko riže, tjestenine ili neke druge žitarice te
poslužite uz zdjelu svježe salate.
Musaka od ostataka mesa
Musaka, kao i složenac odlični su recepti za iskoristiti ostatke pečenog mesa. Klasična musaka s krumpirom lako se priprema, a svi je rado jedemo.
Sastojci:
nekoliko komada krumpira
1 luk (narezan na kockice)
2 čajne žličice maslinovog ulja
ostaci pečenog mesa
1 čajna žličica mljevenog češnjaka
1 čajna žličica paprike
2 čajne žličice paste od rajčice
3 umućena jaja
2 šalice mlijeka
1/4 šalice svježe sjeckanog peršina.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 °C.
Krumpir ogulite, narežite i kuhajte ga u slanoj vodi oko pet
minuta. Potom ga ohladite pod hladnom vodom, ocijedite i
ostavite sa strane.
Na maslinovom ulju popržite luk.
Dodajte češnjak, začine i pastu od rajčice te ostatke pečenog
mesa i sjedinite.
Namastite posudu za pečenje i dodajte na dno 1/3 ukupne
količine krumpira.
Prelijte dio smjese preko krumpira pa ponovite
postupak.
U zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko, sol i
papar, sjedinite te prelijte preko musake.
Pecite u pećnici oko 50 minuta dok se preljev od jaja i
mlijeka ne stegne. Kada je musaka pečena, ostavite je da se malo
ohladi.
Salata od pečenog mesa
Za one koji su u žurbi ili vole laganija jela slijedi recept za salatu od pečenog mesa. Ovo je idealan obrok za ručak na poslu ili kada ste u procesu mršavljenja.
Sastojci:
ostaci pečenog mesa (narezani na kockice)
pola zelene i crvene paprike (narezane na
trakice)
pola šalice kus-kusa
1 šalica matovilca ili rukole
2 jušne žlice kukuruza
1 jušna žlica dresinga za salatu
sol
papar
pola čajne žličice mediteranske mješavine začina.
Priprema
Kus-kus prelijte vrućom vodom i ostavite da nabubri.
Povrće operite, narežite i pomiješajte.
Dodajte ostatke pečenog mesa, kukuruz, začine i dresing za
salatu te sjedinite.
Polpete od pečenog mesa
Ako ne znate što napraviti od ostataka pečenog mesa, polpete su jedan od najlakših i najbržih načina kako iskoristiti ostatke pečenog mesa. Osim toga, vrlo su ukusne i dobro dođu za razbijanje rutine.
Sastojci:
ostaci pečenog mesa (sitno narezani)
1 glavica luka (nasjeckana)
2 režnja češnjaka (mljevena)
1 krumpir (oguljen i nariban)
1 jaje
1 šalica krušnih mrvica
4 čajne žličice sjeckanog peršina
1 šalica brašna
pola šalice maslinovog ulja.
Priprema
Krumpir, nakon što ste ga ogulili i
naribali, ocijedite ga od viška tekućine.
Pomiješajte ostatke pečenog mesa, luk, krumpir, češnjak,
jaja, krušne mrvice, peršin, sol i papar.
Rukama oblikujte polpete i uvaljajte u
brašno.
Zagrijte ulje na tavi i pecite polpete sa svake
strane oko 4 minute, odnosno dok ne poprime boju.
Pašteta od ostataka pečenog mesa
Kada ne znate što s ostacima pečenog mesa, za doručak ili međuobrok može poslužiti pašteta od ostataka pečenog mesa koja će dati novi i svježiji okus omiljenom tostu.
Sastojci:
400 g ostataka pečenog mesa
3 jušne žlice milerama
3 jušne žlice senfa
3 jušne žlice maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
1 crvena paprika
sol
papar.
Priprema
Sve sastojke dodajte u blender, a meso narežite na
kockice i dodajte u blender te izblendajte.
Paštetu držite zatvorenom u staklenoj posudi u frižideru.
Izdvojeno
-
Iz zadarskog rodilišta stiže jedna lijepa vijest; zaključno s jučerašnjim danom brojimo ukupno 1.403 rođene bebe i sasvim ćemo sigurno do konca godine nadmašiti brojku od 1.421 djeteta koliko je rođeno u 2023.
-
Hepatolozi vjeruju da ne postoji "zdrav" alkohol, ali odabir sigurnijih pića s njihovog popisa može vam pomoći da svom organizmu nanesete najmanju moguću štetu.
-
Događanja u Gradskoj knjižnici Zadar u tjednu od 16. do 21. prosinca.
-
U četvrtak, 12. prosinca u Europskom parlamentu u Bruxellesu Gradu Novalji službeno je uručen prestižan naslov Europskog grada sporta za 2025. godinu u kategoriji gradova do 25.000 stanovnika.
Reci što misliš!