gastro kutak
Recept za najbolje domaće mlince
I dok su u trgovinama dostupni gotovi mlinci raznih industrijskih proizvođača, svatko tko je probao prave, domaće mlince složit će se da su neusporedivo bolji.
Purica s mlincima u sjevernoj Hrvatskoj sinonim je za Božić. Ovu divnu kombinaciju obožavaju baš svi i vjerojatno se svaki blagdan ponovno pitaju zašto je ne pripremaju češće.
I dok su u trgovinama dostupni gotovi mlinci raznih industrijskih proizvođača, svatko tko je probao prave, domaće mlince složit će se da su neusporedivo bolji.
Mlince je zapravo vrlo jednostavno napraviti, a sve sastojke već imate kod kuće, piše Pun kufer.
Toliko su fini da im nećete odoljeti ni kao hrskavoj grickalici, a sasvim smo sigurni da vam, kad ih jednom napravite, nikada više neće pasti na pamet da ih kupite. A kada se uvjerite da ih je stvarno lako napraviti, družit će se s vašim pečenjima puno češće od jednom godišnje.
Idealna temperatura varirat će od pećnice do pećnice, ali pazite da nije viša od 150 stupnjeva jer će tanko tijesto lako zagorjeti. Gotove mlince čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili zatvorenoj plastičnoj vrećici. Kada ih odlučite pripremiti, samo ih prelijte kipućom slanom vodom i ostavite u njoj najviše dvije minute da ne postanu gnjecavi. Pomiješajte mlince s masti od pečenja uz koje ćete ih poslužiti – i guštajte.
Sastojci za domaće mlince
- 1 kg oštrog brašna
- 1 jaje
- 0,5 dl ulja
- 4-5 dl mlijeka, mlakog
- 1 čajna žličica soli
- voda, mlaka
- ulje za premazivanje lima
Priprema domaćih mlinaca
U velikoj zdjeli pomiješate brašno, jaje, ulje, mlijeko i sol. Dodajte mlake vode koliko je potrebno da dobijete čvršće tijesto. Mijesite ga rukama, ne mikserom.
Tijesto podijelite na nekoliko komada i svaki razvaljajte pravokutnik. Neka tijesto bude toliko tanko da je skoro prozirno.
Zagrijte pećnicu na 120 do 150 stupnjeva.
Veliki lim za pečenje okrenite naopako da dobijete ravnu plohu i namastite ga s par kapi ulja. Ovo napravite samo za prvu turu mlinaca koju ćete peći, ne morate nanovo premazivati lim.
Svaku turu pecite 3 do 4 minute, dok mlinci ne dobiju zlatno-žutu boju. Pazite da ne budu pretamni.
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Reci što misliš!