Gastro ponuda Adventa u Zadru 2023. prvi dio:
Đir od burgera s tripicama, preko germknedle i churosa do trgane svinjetine na Adventu u Zadru
Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… - odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.
Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja.
Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica.
U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od
ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…
Red Fox
I
prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa
atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije,
likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih 'noviteta'
zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista
hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je
sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije,
dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo.
Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.
Jetti fritule
Ova
kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih
ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je
slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i
španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata,
nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke.
Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.
Tri mudraca
Ravno
s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao
je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri
mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi
i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude
ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta
veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na
nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na
nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva
kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro
će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na
Adventu.
Marvel
Ekipa
Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na
svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare
jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu
te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su
slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno
manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu
nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima
stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.
Kod Rođe
Ovo
je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na
zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine
prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na
pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se
najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom
kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki
do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog
velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice
priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su
također standardni dio Rođine ponude.
Lavova kućica
Lav
je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica
svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom
dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih
punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s
najboljim pogledom na adventsku pozornicu!
Finger Food
I
ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi
domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti
specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim
batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa
Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu
tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim
barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i
zelenom salatom i eto gušta!
Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.
Vezane vijesti
-
U nedjelju, 28. srpnja, na otvorenoj pozornici na bastionu sv. Roka na zadarskom Muraju nastupit će rock'n'roll band Seven and Counting.
-
Nakon devet dana izvrsnog Zara Dental Centar Kupa Arbanasi 2024 došlo se do kraja, dobili smo pobjednike turnira u kategorijama kadeta, seniora i veterana.
-
Spasilački klub Zadar i Crveni križ na plaži Kolovare u Zadru obilježili su "Svjetski dan prevencije utapanja".
-
Športski centar Višnjik obavještava sve korisnike i posjetitelje bazena kako će bazen zbog redovitog godišnjeg održavanja i servisa bazenske infrastrukture, kao i drugih potrebnih radova, biti zatvoren od subote 27. srpnja, 2024.
Izdvojeno
-
Spektakularnim otvaranjem održanim na obalama Seine u petak su svečano otvorene XXXIII. Olimpijske igre u Parizu.
-
U 60. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 7, 11, 22, 26, 46 – 5, 11, koji su igračima iz Norveške i Švedske donijeli glavni dobitak u iznosu od 21.343.939,10 €.
-
Talijan Lorenzo Musetti plasirao se u finale ATP turnira tenisača Croatia Open u Umagu, on je s uvjerljivh 6-4, 6-1 svladao 18-godišnjeg Čeha Jakuba Menšika.
-
Hrvatske uzdanice za osvajanje medalje na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu, džudašica Barbara Matić i strijelac Giovanni Cernogoraz ponijeli su hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja održanoj na rijeci Seini u petak.
Reci što misliš!