Dobra kužina
Kako napraviti ramen, gustu japansku juhu
Ramen je japanska gusta juha s rezancima. Tajna dobrog ramena leži u temeljcu koji mora biti aromatičan, koncentriranih okusa. Pročitajte kako ga napraviti
Osim pravog ramena kuhanog kod kuće ili u restoranu, u svijetu su popularne inačice instant ramena koji se prodaje u kartonskim ili plastičnim čašama s dodanim začinima i aromama. Uglavnom je riječ o nutritivno nekvalitetnom jelu koje ne treba miješati s pravim ramenom.
Ono što je zajedničko svim ramen juhama su mesni temeljac i rezanci. Temeljac je najčešće pileći ili svinjski iako može biti i goveđi ili čak i riblji. Upravo temeljac je ključ dobrog ramena, on mora biti aromatičan, koncentriranih aroma i okusa. Kada imate dobar temeljac odradili ste već većinu posla.
Sada trebate samo ukuhati rezance te sve poslužiti s narezanim mesom koje može biti ono od kojega ste kuhali temeljac ili ostaci pečenja od neki dan, izbor je na vama. Možete dodati i meko kuhano jaje, narezani mladi luk, mrkvu ili bilo što drugo i imate ramen juhu.
Kako bi dobila jako bogat temeljac, odlučila sam meso peći dugo i polagano, na niskoj temperaturi u bistroj juhi od kosti. U ovoj verziji sam koristila nešto manje tradicionalnu junetinu, koja je doprinijela dubokoj i vrlo konkretnoj aromi temeljca. Tome sam dodala i cijelu vojsku azijskih začina te naravno sojin umak.
Ne dajte da vas dugačak popis namirnica zaplaši, većinu toga ćete odmah ubaciti u posudu i ostaviti da se polagano peče s mesom.
Kako smo trenutno u sezoni divnih buča odlučila sam dodati i jednu muškatnu tikvu narezanu na kockice, te ju pečenu koristiti kao prilog u zdjelici ramena. Dodala sam i gljive, neka bude bogato, te malo sirove mrkve, čilija i meko kuhana jaja. Bilo je vrlo bogato i okrepljujuće, idealno za ovo promjenjivo vrijeme.
SASTOJCI :1 kg juneće lopatice, 1 l laganog pilećeg ili junećeg temeljca, 50 ml sojinog umaka, 50 ml rižinog octa, 2 žlice crvene curry paste, 1 žlica naribanog svježeg đumbira
Priprema: DODATNO: 1 žlica čili umaka, 1 žlica kineske mješavine 5 začina sol, papar, 2 pune žlice meda ili smeđeg šećera, sok 1 limete, 400 g šampinjona, 100 g shiitake gljiva, 200 g ramen rezanaca, 1 mrkva, 4 meko kuhana jaja, 1 mala muškatna buča, 1 zelena čili papričica, sezam za posipanje
Meso stavite u posudu za pečenje, idealno bi bilo koristiti posudu koja može ići i na kuhalište i u pećnicu.
Dodajte temeljac, sojin umak, rižin ocat, curry pastu, svježi đumbir, čili umak, kinesku mješavinu začina, malo soli i papra, med i sok jedne limete.
1. Poklopite posudu ili je pokrijte aluminijskom folijom te je ubacite u pećnicu zagrijanu na 150 ˚C i zaboravite na sve (pecite) oko 3 sata.
2. Dok se meso lagano peče, narežite gljive na listiće, a muškatnu tikvu na kockice. Pripremite i sve ostalo povrće s kojim ćete posluživati ramen.
3. Nakon tri sata izvadite posudu s mesom iz pećnice. Pećnicu pojačajte na 180 ˚C i ubacite tikvu da se peče.
4. Meso izvadite iz temeljca i pokrijte. Gusti i aromatični temeljac koji vam je ostao po potrebi razrijedite s malo vode te ga prebacite na štednjak. Ubacite u njega narezane gljive i kuhajte na srednje jakoj vatri dok gljive ne omekšaju. 5. Kad gljive omekšaju ubacite i ramen rezance (u zamjenu se mogu koristiti i soba rezanci ili malo deblji špageti ako ne možete naći ni jednu vrstu azijskih) te nastavite kuhati dok rezanci nisu kuhani ili prema uputama na pakiranju.
6. Skuhajte i meko kuhana jaja. Meso natrgajte na komadiće ili ga narežite na tanke, tanke šnite.
7. Kuhanu ramen juhu poslužite odmah uz meso, jaja, buču, prutiće mrkve, čili papričice i posipajte sezamom.
Izdvojeno
-
MK Beštije sutra, na blagdan svete Luce dolazi 20. put u DV Laticu.
-
Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s radijskim voditeljem, glazbenim kritičarem i urednikom (HR2), Zlatkom Turkaljem Turkijem, donosi još jedan intervju u nizu u sklopu glazbenog projekta Diskografska spajalica. Ovoga puta, u našem društvu bio je jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih repera ovih prostora Edo Maajka.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 49-godišnjaka se podnosi kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, javljaju iz PU zadarske.
Reci što misliš!