Lifestyle

Dobra kužina

7 savršenih jesenskih jela za svaki dan ovoga tjedna

7 savršenih jesenskih jela za svaki dan ovoga tjedna
pexels.com

Ovaj tjedan kuhamo jela nadahnuta jesenskim okusima. Na jelovniku će se tako naći krepka jela na žlicu, obroci puni bundeve, kestena, gljiva i drugih slasnih jesenskih namirnica

Za početak tjedna predlažemo fino varivo od krumpira i gljiva u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa. Nastavljamo s ukusnim popečcima od buče, rezancima od špageti-bundeve, ali i kremastim rižotom s dodatkom pancete i kestena.

Za ljubitelje ribe tu je recept za pravi fiš, dok će obožavatelji slatkoga uživati u finoj piti od jabuka. Tjedan zatvaramo, pak, s robusnim irskim gulašom od junetine koji je poslužen u obliku slane pite.

Varivo od krumpira i gljiva

U hladan jesenski dan žudimo za nekim krepkim i finim jelom na žlicu koje će nas zasititi i zagrijati, poput ovog slasnog variva od krumpira i gljiva. Krumpir i gljive sljubljuju se s lukom, mrkvom i celerom te ponešto začinskog bilja. No po želji možete dodati koje god povrće imate kod kuće – lijepo će vam odgovarati paprika, grašak, komadić cvjetače ili brokule. 

1 kg krumpira
1 l povrtnog temeljca
300 g šampinjona
180 ml crvenog vina
3 žlice koncentrata rajčice
3 mrkve
2 stapke celera
2 žlice umaka od soje
1 luk
1-2 češnja češnjaka
1 lovorov list
½ čajne žličice sušenog ružmarina
½ čajne žličice sušenog timijana
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje

Priprema:

U velikom loncu s poklopcem zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite šampinjone narezane na manje komade. Pirjajte ih oko pet minuta dok ne ispari sva tekućina iz njih.
Dodajte nasjeckani luk, mrkve i celer, promiješajte i pirjajte sve zajedno oko pet minuta.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
Dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
Podlijte sadržaj lonca s vinom i kuhajte nekoliko minuta.
Dodajte povrtni temeljac, ružmarin, timijan i lovorov list.
Ubacite i očišćeni krumpir narezan na kocke. Kad varivo zakipi, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve zajedno kuha oko pola sata, odnosno dok krumpir nije skuhan do kraja.
Izvadite lovorov list iz lonca i poslužite varivo toplo s kriškom kruha.

Špageti bundeva s piletinom

Da biste pripremili ovo jelo potrebna vam je špageti bundeva, koja nakon pečenja dobiva vlaknastu strukturu nalik na špagete. Sljubite je s finim umakom na bazi piletine, rajčice i ponekog začina.

1 špageti tikva
2 pileća prsa
3 češnja češnjaka
4 rajčice
220 grama svježeg špinata
700 ml umaka od rajčice
100 grama svježeg bosiljka
¼ čajne žličice mljevene paprike
maslinovo ulje
sol i papar po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
Oštrim nožem razrežite bundevju na pola. Ako je pretvrda možete je staviti u mikrovalnu pećnicu na 3 do 5 minuta da omekša, pa je potom prepolovite.

Izvadite sjemenke, premažite je maslinovim uljem, posolite i popaprite, pa je stavite peći okrenutu na stranu kore.
Pecite je 35 do 40 minuta dok vilicom ne uspijete probiti koru.
U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte pileća prsa bez kože nasjeckane na kocke, dodajte protisnuti češnjak, sol i papar.
Piletini dodajte rajčice i špinat pa kuhajte sve dok zelenilo ne povene. Dodajte umak od rajčice, nasjeckani bosiljak i papriku pa miješajte dok se sastojci na sljube.
Kad se bundeva ispeče, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi.
Vilicom postružite pečeni plod bundeve, pa preko njega prelijte umak s piletinom. 

Rižoto od pancete i kestena

Isprobajte savršeno uravnoteženi recept za kremasti rižoto od tikve, pancete i kestena. Jednostavno ga je napraviti po ovom receptu, a količine će vam biti dostatne za tri do četiri porcije. Rižoto savršeno funkcionira kao samostalni obrok, a može poslužiti i kao prilog uz meso.

1 velika butternut tikva, oguljena, odrezanih na krajeva i narezana na tanke štapiće
1 ½ žlica maslinovog ulja
1 čajna žličica čili-pahuljica
100 g pečenih kestena, oguljenih i narezanih na četvrtine
1 šaka svježih listova kadulje
8 kriški pancete
2 ljutike, nasjeckane na sitno
2 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
200 g riže za rižoto
850 ml povrtnog temeljca
parmezan, za posluživanje
sol i papar, po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U lim za pečenje stavite tikvu, 1⁄2 žlice ulja, pahuljice čilija i malo soli i papra. Pecite 15 minuta, zatim dodajte kestene i poslažite kadulju i kriške pancete oko tikve. Vratite u pećnicu na 8 do 10 minuta dok panceta i kadulja ne postanu hrskave. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane. Kad se ohladi, pancetu i listiće kadulje istrgajte na sitne komadiće.
Preostalo ulje zagrijte u tavi na laganoj vatri. Dodajte ljutiku i pirjajte 8 minuta dok ne omekša pa dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu. Uspite rižu, pirjajte minutu, a potom ulijte topli temeljac – malo po malo.
Kuhajte miješajući na srednje jakoj vatri dok riža ne upije svu tekućinu – oko 20 minuta. Kad ostane još samo malo tekućine, umiješajte pečene sastojke i kuhajte dok se ne zagriju.
Začinite po želji i poslužite s parmezanom.

Popčeci od buče

Butternut buča ili muškatna tikva iznimno je fleksibilna jesenska namirnica s kojom se mogu raditi različita jela – od juha i variva do slasnih popečaka poput ovih. S obzirom na to da buča ima prilično neutralan okus, može se sljubljivati s različitim začinima.

Odlično će joj pristajati kombinacija đumbira, cimeta, muškatnog oraščića, klinčića, kardamoma, paprike i kurkume koja se može pronaći u sjevernoafričkoj mješavini ras el hanout.

650 g naribane butternut buče
120 g brašna
40 g grožđica
2 žlice sitno nasjeckanog peršina
1 veliko jaje
1 luk
1 čajna žličica začinske mješavine ras el hanout
½ čajne žličice češnjaka u prahu
½ čajne žličice crvene paprike u prahu
sol po želji
biljno ulje za prženje

Priprema:

Istucite jaje s nešto soli i para. Pomiješajte jaja s naribanom butternut bučom i lukom te nasjeckanim grožđicama.
U smjesu dodajte brašno, svježi peršin, začin ras el hanout, češnjak u prahu i crvenu papriku. Pomiješajte smjesu i pustite da se okusi sljube barem pet minuta.
U većoj tavi zagrijte nešto više ulja, pa na njemu ispecite popečke. Stavite na tavu nekoliko žlica smjese i oblikujte je u krug promjera oko 6-7 centimetara. Pecite sa svake strane oko dvije do četiri minute dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Ispečene popečke od buče poslužite s malo naribanog sira i nešto jogurta ili s nekim drugim umakom po želji. 

Fiš paprikaš

Pravi fiš paprikaš radi se u kotlu iznad otvorene vatre. No možete se poslužiti savjetima fiš majstora i napraviti ukusan fiš i kod kuće u običnom loncu. Evo koji se svi sastojci moraju naći da biste uživali u ovom jelu.

2 kg ribe
4 srednje glavice luka
2 žlice slatke paprike
½ žlice ljute paprike
1 žlica soli
1 dl umaka od rajčice
1,5 dl bijelog vina
1/2 žlice ajvara

Priprema:

Luk izmiksajte i stavite u kotlić pa pirjajte oko pola sata na laganoj vatri, pritom miješajući.
Dodajte ribu narezanu na deblje komade kako se ne bi raspala pa ulijte vodu da bude dva do tri prsta iznad ribe.
Kad zakuha, stavite papriku, sol, ajvar i rajčicu, pa nakon 15 minuta kuhanja dodajte bijelo vino.
Kad alkohol ispari, za oko pet minuta kušajte i dodajte začina ako ih nedostaje.
Ostavite da odstoji desetak minuta, a za to vrijeme skuhajte tjesteninu.

Pita od jabuka

Iskoristite obilje jabuka i napravite poljsku pitu od jabuka ili takozvanu šarlotku. Poznata je po kovrčavom izgledu koji joj daje naribana gornja kora, a kao i kod svih tradicionalnih recepata koji se generacijama peku na nekom području, varijanti ima koliko i obiteljskih recepata.

Sastojci za poljsku pitu od jabuka:

Za nadjev

pola limuna
6 velikih jabuka bramley ili jabuka za kuhanje
4 žlice mekog smeđeg šećera
1 žlica mljevenog cimeta

Za tijesto

450 g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
1 žličica praška za pecivo
200 g maslaca, narezanog na komadiće, plus za premazivanje
225 g smeđeg šećera
3 žumanjka, plus 1 cijelo jaje, na sobnoj temperaturi
1 žlica jogurta
limunova korica polovice limuna, naribana
1 žličica ekstrakta vanilije

Za posluživanje

šećer u prahu za posipanje
300 ml vrhnja za šlag
1 žličica cimeta

Priprema poljske pite od jabuka:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite ili obložite lim za pečenje (20 x 29 cm) papirom za pečenje.
Za nadjev ogulite polovicu limuna i ostavite sa strane za tijesto. Jabuke ogulite, izvadite im jezgru i narežite ih na tanke ploške, a zatim iscijedite sok od pola limuna po njima. Stavite jabuke u veliki lonac, dodajte šećer, 200 ml vode i cimet. Kuhajte pet minuta, zatim maknite s vatre i ostavite da se ohlade.
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte šećer, žumanjke i jaje, jogurt, limunovu koricu i ekstrakt vanilije te zamijesite mrvičasto tijesto. Istresite ga na pobrašnjenu površinu, rukama sjedinite i uvaljajte u kuglu.
Tijesto podijelite na pola, jednu polovicu zamotajte u prozirnu foliju i zamrznite na jedan sat. Drugu polovicu tijesta razvaljajte na veličinu pleha. Utisnite tijesto u pleh i do polovice bočnih stijenki. Tijesto izbodite vilicom i pecite u pećnici oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Na tijesto stavite nadjev od jabuka s otprilike pola tekućine od kuhanja.
Izvadite tijesto iz zamrzivača i krupno ga naribajte na ribežu. Pospite naribano tijesto preko jabuka i pecite 40-45 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
Ostavite da se potpuno ohladi, pospite šećerom u prahu pa narežite.
Istucite vrhnje za šlag da postane gusto, umiješajte cimet i poslužite uz tortu.

Irski gulaš u obliku slane pite

Gulaš se vrlo lako može pretvoriti i u ukusnu slanu pitu. Dovoljno ga je prebaciti u vatrostalnu posudu i prekriti komadom lisnatog tijesta. Dakako, ako lisnato tijesto kupite u trgovini, znatno ćete si olakšati posao.

500 g lisnatog tijesta iz trgovine
450 g kocki janjetine za gulaš
300 ml mesnog temeljca
75 g brašna
2 krumpira
2 mrkve
2 žlice vrhnja za šlag
1 žumanjak
1 luk
1 čajna žličica koncentrata rajčice
1 čajna žličica umaka Worcestershirea
lovorov list
grančica timijana
biljno ulje za pirjanje
sol i papar po želji

Priprema:

U zdjelici pomiješajte 60 g brašna, prstohvat soli i papar. U smjesu dodajte kocke za gulaš i dobro ih pobrašnite.
U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepržite pobrašnjene kocke mesa dok ne dobiju lijepu smeđu boju sa svih strana. Tada ih uklonite iz lonca.
Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk i mrkve. Pirjajte ih oko šest do osam minuta dok ne omekšaju.
Dodajte preostalo brašno i zalijte mesnim temeljcem. Dobro sve promiješajte kako biste uklonili eventualne grudice.
Ubacite u lonac krumpir narezan na kocke, koncentrat rajčice, Worcestershire, lovorov list, grančicu timijana te sol i papar. Vratite u lonac i karamelizirane komade mesa.
Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno još oko pola sata dok se gulaš ne zgusne, a janjetina ne omekša. Izvadite iz smjese lovorov list i timijan.
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Prebacite gulaš u namašćeni lim za pečenje.
Istucite žumanjak i vrhnje u jednoličnu smjesu i njome premažite unutarnji i vanjski dio vatrostalne posude kako biste osigurali da će se lisnato tijesto lijepo zalijepiti za rub.
Odleđeno lisnato tijesto razvucite na veličinu koja vama odgovara kako biste prekrili vatrostalnu posudu za pečenje. Vilicom dobro utisnite tijesto u rubove. Zarežite površinu pite na par mjesta, a lisnato tijesto premažite s ostalom smjesom vrhnja i jaja.
Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Pustite da se ohladi barem 10 minuta prije posluživanja.


Reci što misliš!