Dobra kužina
Odlična zamjena za meso: tempeh
Ne morate biti veliki znalac u kuhinji da biste tempeh pripremili kod kuće – dovoljno ga je narezati na tanke kriške i kratko ispržiti na ulju s odabranim začinima
Tempeh je fermentirani proizvod od soje koje se u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji često koristi kao zamjena za meso. To ne čudi s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji u 100 grama sadrži oko 15 grama bjelančevina.
Tempeh se najčešće prodaje u trgovinama zdravom hranom, ali i pokojem supermarketu. Ne morate biti veliki znalac u kuhinji da biste ga pripremili kod kuće – dovoljno ga je narezati na tanke kriške i kratko ispržiti na ulju s odabranim začinima.
Ako želite unijeti više okusa u tempeh, marinirajte ga barem
pola sata prije pečenja.
Pečeni tempeh sljubite s drugim sezonskim povrćem te poslužite
uz kuhanu rižu, krumpir ili stavite između dvije kriške
kruha.
Sastojci za tempeh:
250 g tempeha
250 g šampinjona
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 manji luk
1-2 žlice umaka od soje
½ čajne žličice crvene paprike
½ čajne žličice luka u prahu
½ čajne žličice češnjaka u prahu
½ čajne žličice mediteranske mješavine začina
½ čajne žličice kajenskog papra
biljno ulje za pirjanje
sol i papar po želji
Priprema tempeha:
Zagrijte malo ulja u velikoj tavi pa na njemu prepirjajte luk i
paprike narezane na trakice te gljive nasjeckane na kriške.
Pirjajte sve zajedno oko 15 minuta uz povremeno miješanje dok
povrće ne omekša i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Posolite ih
i popaprite po želji te stavite sa strane.
Tempeh narežite na kriške debljine oko pola centimetara.
Na zagrijanom ulju ispecite tempeh koji ste začinili paprikom i
lukom u prahu, mediteranskom začinskom mješavinom, kajenskim
paprom i češnjakom u prahu.
Pecite tempeh dok ne dobije zlatnosmeđu boju – otprilike tri
minute. Potom dodajte umak od soje, promiješajte i nastavite
pirjati oko pola minute.
Pomiješajte pirjano povrće s temephom i sve zajedno poslužite
toplo – na kriški tostiranog kruha, uz kuhanu rižu ili drugi
prilog po želji. Dobar tek!
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!