Lifestyle

Zdravlje

Borba protiv karcinoma dojke - važna uloga prevencije i zdravih navika

Borba protiv karcinoma dojke - važna uloga prevencije i zdravih navika

Listopad je mjesec koji je već tradicionalno posvećen borbi protiv karcinoma dojke. Posljednjih desetljeća postignut je veliki napredak na području laboratorijskog, epidemiološkog i kliničkog znanja, no unatoč tome učestalost pojave karcinoma dojke je i dalje u porastu

Na svjetskoj razini, karcinom dojke pogađa svaku dvadesetu ženu, a u zemljama s visokim dohotkom obolijeva čak svaka osma žena. Procjenjuje se kako je gotovo 70% svih malignih tumora uzrokovano okolišnim čimbenicima, a kod karcinoma dojke, okolišni čimbenici uzrokuju čak 90-95% tumora. 

Prevencija karcinoma igra ključnu ulogu u borbi protiv ove opake bolesti. Primarna prevencija podrazumijeva promjenu načina života što uključuje izbjegavanje alkohola i prehrane bogate mastima te redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću i održavanje normalne tjelesne mase. 

Sekundarna prevencija odnosi se na dijagnostičko testiranje poput samopregleda dojki, mamografije i ultrazvuka što pomaže detektirati tumor u ranoj fazi ili lezije koje se potencijalno mogu razviti u tumor. 

Evo nekoliko nalaza novih studija:

1. Žene koje su dojile imaju manji rizik obolijevanja od raka dojke prije menopauze, bez obzira na eventualnu obiteljsku povijest te bolesti.

Časopis Archives of Internal Medicine je objavio kako je dojenje kod ispitanica s obiteljskom poviješću raka dojke bilo povezano s 59% manjim izgledima za razvoj tog oblika karcinoma. U istraživanju je sudjelovalo gotovo 60000 žena.

Američki znanstvenici s University of North Carolina napominju kako je smanjenje rizika bilo uočljivo kod ispitanica koje su dojile najmanje 3 mjeseca.

2. U novom istraživanju objavljenom u časopisu Cancer Research otkriveno je da slobodne masne kiseline u krvi potiču proliferaciju i rast stanica karcinoma dojke. Ovo bi istraživanje moglo objasniti veći rizik od karcinoma dojke pretilih žena nakon menopauze.

3. Žene koje svakodnevno konzumiraju poveće količine voća i povrća mogu imati manji rizik od karcinoma dojke, a osobito agresivnih oblika tumora, pokazala su nedavna istraživanja.

4. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature ograničen unos određenih aminokiselina, prvenstveno asparagina, može utjecati na smanjenje širenja smrtonosnih tipova karcinoma dojke.

5. Soja, sojino mlijeko, tofu i edamame (zelene mahune soje) te povrće iz porodice krstašica poput kupusa, kelja, raštike, prokulica i brokule mogu umanjiti simptome nakon liječenja karcinoma dojke, pokazala su nova istraživanja objavljena u časopisu Breast Cancer Research and Treatment.

6. Prehrana s visokim sadržajem vlakana povezana je sa smanjenjem učestalosti pojave  karcinoma dojke, pokazala je meta-analiza slučajnih učinaka objavljena u časopisu CANCER.

7. Prema novoj studiji, konzumacija orašastih plodova povezana je s manjim rizikom od ponovne pojave karcinoma dojke i smrti kod žena koje su preboljele karcinom dojke.

8. Studije novijeg datuma uspjele su dokazati da soja zapravo blokira djelovanje estrogena na način da fitoestrogeni iz soje zauzmu mjesto „pravome” estrogenu i onemoguće bujanje karcinoma. 

Blokirajući djelovanje „snažnijeg” humanog estrogena, fitoestrogeni soje zapravo igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od karcinoma dojke.


Reci što misliš!