Lifestyle

Zdravlje

Vježbe disanja - oslobodimo se stresa

Vježbe disanja - oslobodimo se stresa
pexels.com

Svakodnevno smo izoženi mnogim oblicima sresa, od posla, do obiteljskog života, umora, neispavanosti i sličnog. Jedna od tehnika koja se najviše preporučuje za oslobađanje od stresa je tehnika dubokog disanja. Poznata je i pod nazivom dijafragmalno disanje, a sastoji se od dubokog udaha u trajanju od 5 sekunda, te u izdahu u istom trajanju

Napomena: Nemojte forsirati disanje. Bitno je da dišete mirno, polako, bez napora, a ukoliko imate ozbiljnih problema s disanjem i tjelesnim zdravljem prije primjene vježbi konzultirajte se sa svojim liječnikom

Duboko, polagano dijafragmalno odnosno trbušno disanje osigurava optimalni dotok kisika i uklanjanje ugljičnog dioksida. Ovakva vrsta disanja se može naučiti.

Pokušajte disati trbušno uvijek kada ste napeti, kao i tijekom opuštanja putem glazbe ili progresivne mišićne relaksacije.

Promotrite svoje disanje
Legnite na leđa i položite ruke ispod rebranog luka, 5 – 6 cm iznad pupka, tako da vam se prsti srednjaci dodiruju. Udahnite: ukoliko vam se srednjaci ne razdvoje – dišete nepravilno.

Možete pokušati i na način da jednu ruku stavite na gornji dio prsnog koša, a drugu ispod rebranog luka. Udahnete i izdahnete: donja ruka ispod rebranog luka treba se pomicati prema gore kada udišete, a prema dolje kada izdišete. Istovremeno, gornja ruka gotovo da se uopće ne bi trebala pomicati. Ukoliko dišete površno i ubrzano pomicat će se gornja ruka.

Vježbajte disanje


U LEŽEĆEM POLOŽAJU:

Ukoliko želite naučiti pravilno disati, bilo bi dobro započeti ležeći na leđima, s jednom rukom ispod rebranog luka, a drugom na gornjem dijelu prsnog koša. Dok radite vježbe disanja neka tijelo bude opušteno.

Prilikom udisaja širite donji dio prsnog koša i spuštate dijafragmu, a pritom se trbuh blago zaobli. Ruka koja počiva ispod rebranog luka se pomiče prema gore – druga ruka položena na gornjem prsnom košu ostaje nepomična.

U SJEDEĆEM POLOŽAJU:

Sjednite na stolac i opustite tijelo, a zatim sklopite ruke iza vrata i laktove usmjerite prema van. Ruke podignute iznad glave pridonose istezanju prsnih mišića i njihovoj djelomičnoj imobilizaciji, što pridonosi razvijanju svijesti o dijafragmalnom (trbušnom) disanju. Dišite kako je opisano u tekstu iznad – udahnite polako trbuh podižući prema van, a izdahnite trbuh uvlačeći prema unutra, prema kralježnici (zamislite da želite priljubiti svoj trbuh uz kralježnicu).

VJEŽBANJE U CIKLUSU OD 4X4

Kada naučite disati usporeno dijafragmalno, možete preći na sljedeću vježbu:

udahnite polako, bez napora (trbuh će se blago zaobliti) – kod udaha polako u sebi brojite jedan, dva, tri, četiri
zadržite dah(u sebi polako brojite: jedan, dva, tri, četiri)
izdahnite polako, možete na usta (u sebi polako brojite: jedan, dva, tri, četiri)- trbuh se uvlači prema kralježnici
Nakon izdaha ponovno zadržite dah (u sebi polako možete brojiti jedan dva ili 1 do 4)
Kreće novi ciklus disanja, navodi se na stranici www.koronavirus.hr.

 


Reci što misliš!

 Izdvojeno