Lifestyle

Dobra kužina

Juha od pečene muškatne tikve i prženi listovi kadulje

Juha od pečene muškatne tikve i prženi listovi kadulje
pexels.com

Krem juha od tikve udomaćila se na gotovo svakom obiteljskom stolu. Moja dobitna kombinacija uvijek uključuje sjemenke korijandera, kadulju, prstohvat cimeta, malo meda i blago kiselu notu limunovog soka (i jabučni ocat bio bi krasna zamjena)

Pečenjem povrće dobiva dublji, bogatiji okus, a u lim slobodno dodajte i komadić pastrnjaka i/ili jabuke.

Zvijezda recepta ipak su listovi kadulje prženi u jednostavnom pivskom tijestu: ako nađete buketić velikih listova kadulje, ispržite ih, i pojedite dok su još vrući.

Vrijeme pripreme: 1 sat i 50 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4 osobe:
Za juhu:
● 1 kg očišćene, oguljene tikve
● 2 manje glavice luka
● 2 velike mrkve
● 5 režnjeva češnjaka
● 3 žlice maslinovog ulja
● sol
● papar
● začini: sjemenke korijandera, cimet, cayenne, svježi timijan (sve po želji)
● 50 g maslaca
● 10 sitnih listića kadulje
● 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca (može i voda)
● 1 žlica meda
● 1-2 žlice limunovog soka
Za pržene listove kadulje:
● 20-30 velikih listova kadulje
● 4 žlice brašna (vrhom pune)
● 50 ml piva
● 100 ml vode
● ulje za prženje

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. 
2. Tikvu narežite na komade, luk ogulite i narežite na osmine, mrkvice prepolovite po dužini, a češnjeve češnjaka ogulite. Prebacite povrće u lim za pečenje i začinite ga solju, paprom, cayenne paprom, žličicom sjemenki korijandera, prstohvatom cimeta i maslinovim uljem, pa dodajte nekoliko grančica timijana. 
3. Pecite sat vremena. Nakon pečenja, odstranite tvrde dijelove grančica timijana.
4. U lončiću za juhu rastopite maslac i pržite ga dok ne dobije zlaćanu boju. Dodajte kadulju i pržite je 10-15 sekundi, a zatim u lonac ubacite pečeno povrće sa sokovima koji su se nakupili u limu. Prelijte ga temeljcem, dodajte žlicu meda i kuhajte na laganoj vatri još pola sata.
5. Kuhanu juhu ispasirajte štapnim mikserom i provjerite ima li dovoljno soli. Umiješajte limunov sok i poslužite toplo.
6. Začinite brašno solju i paprom. Pomiješajte pivo i vodu, pa ih lagano ulijevajte u brašno, stalno miješajući pjenjačom da se ne stvore grudice. Spremite smjesu u hladnjak na pola sata.
7. Zagrijte ulje za prženje. Neka bude barem 5cm duboko u posudi za prženje. Ulje ne smije biti prezagrijano ni premalo zagrijano.
8. Listove kadulje umočite u smjesu od brašna i piva te spuštajte u vruće ulje. Pržite ih malo po malo, oko jednu minutu, dok ne postanu hrskavi. Kratko ih ocijedite na kuhinjskom papiru te poslužite odmah, dok su još vrući!


Reci što misliš!