Dobra kužina
Firentinski slatki kruh s grožđem
Schiacciata (prevedeno s talijanskog znači „zgnječena“), je tradicionalni talijanski desert, a radi se o vrsti focaccie koja umjesto rajčica ili maslina sadrži crno grožđe i zaslađena je šećerom. Pekarnice u Firenci nude schiacciatu isključivo u vrijeme berbe grožđa krajem rujna
Za pripremu schiacciate originalno se koristi sorta grožđa koja je jedna od sorti korištenih u proizvodnji popularnog vina Chianti (Canaiolo), a kao zamjenu za ovu sortu predlaže se mirišljava sorta izabela ili crni muškat.
Vrijeme pripreme: 6 h dizanja + 30 minuta pečenja
Težina pripreme: 3
Sastojci za lim za pečenje veličine 30x40
cm:
Sastojci za početno tijesto:
• 100 g glatkog brašna
• Svježi kvasac, 5 g
• 50 ml mlijeka
• 1 žličica šećera
• 50 ml vode
Sastojci za tijesto:
• 400 g glatkog brašna
• 110 g šećera
• 5 žličica maslinova ulja
• 140 ml vode
• 50 ml mlijeka
• Prstohvat soli
• 500 g grožđa
• 4 žličice šećera
• 3 žličice maslinova ulja
Priprema:
1. Otopiti kvasac u mlakoj vodi (50 ml). U posudu
staviti brašno (100 g), mlijeko (50 ml), vodu s razmućenim
kvascem i žličicu šećera. Sve dobro izmiješati i pokriti
prozirnom folijom i pustiti da se diže u ugašenoj pećnici oko 1
sat ili dok ne udvostruči volumen.
2. Nakon dizanja, u mikseru za tijesto ili ručno,
umijesiti dobiveno tijesto zajedno s 400 g brašna, 140 ml vode,
110 g šećera i 50 ml mlijeka. Zatim dodati ulje i sol i mijesiti
dok se ne dobije mekano i glatko tijesto.
3. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto oblikovati u
kuglu i staviti u posudu premazanu maslinovim uljem, pokriti
prozirnom folijom i ostaviti da se diže 4 sata dok se
tijesto ne utrostruči.
4. Grožđe dobro oprati i posušiti papirom. Nakon
što se tijesto diglo podijeliti ga na dva jednaka dijela. Prvi
dio tijesta razvaljati valjkom ili rukama i prebaciti ga u
nauljeni lim za pečenje. Po tijestu rasporediti polovinu grožđa
(može i manje).
5. Zatim razvaljati drugu polovicu tijesta i
postaviti preko prvog sloja tijesta nježno ga razvlačeći tako da
se rubovi spoje s donjim slojem tijesta.
6. Staviti svoju slatku focacciu s grožđem u
isključenu pećnicu, zajedno s loncem kipuće vode, koji će
osigurati odgovarajuću vlažnost. Ostaviti da se diže 1 sat. Ako
želite, možete ostaviti da se diže i do 1 ½ ili 2
sata.
7. Nakon dizanja izvaditi lonac s vodom i uključiti
pećnicu na 180 stupnjeva. Površinu focaccie premazati s 3 žlice
ekstra djevičanskog maslinovog ulja i posuti šećerom.
8. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °
cca. 25-30 minuta, dok površina ne dobije zlatnu boju.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!