Lifestyle

zdravlje

Bubrežne bolesti i vitamin K2

Bubrežne bolesti i vitamin K2

Kod bolesnika s kroničnom bolesti bubrega ili u završnoj fazi bolesti često se javljaju kardiovaskularne bolesti koje su glavni uzroci smrti. Međutim, istraživanja su pokazala da prehrana može imati važnu ulogu u poboljšanju šanse za preživljavanjem

Kod bolesnika na dijalizi kronična upala povezana je s kardiovaskularnim problemima, posebno nakon povećanja razine fosfata i kalcija u krvi, što dovodi do krutosti arterija i povišenog krvnog tlaka.

Zanimljivo je istraživanje potencijalne koristi uzimanja dodataka prehrani s vitaminom K radi smanjenja rizika od štetnih kardiovaskularnih ishoda, s obzirom na ulogu vitamina K u aktivnosti Gla proteina unutar stijenke krvnih žila.

Nedostatak vitamina K, koji je čest kod bolesnika na dijalizi, može pogoršati vaskularnu kalcifikaciju, proces taloženja kalcija unutar stijenki krvnih žila. To se događa kada se kalcijevi kristali nakupljaju u arterijama, što može dovesti do njihovog postupnog stvrdnjavanja i gubitka elastičnosti. Stoga su istraživači proveli studiju kako bi istražili učinkovitost uzimanja dodataka vitamina K2 (menakinona-7) u smanjenju krutosti arterija kod kroničnih bolesnika na dijalizi.

Primijećeno je dauzimanje vitamina K2 značajno smanjuje očitanja cfPWV kod pacijenata s dijabetesom. Također, skupina u jednom istraživanju koja je uzimala dodatak vitamina K2 pokazala je usporenu progresiju arterijske ukočenosti, posebno kod pacijenata s dijabetesom.

Znanstvenici objašnjavaju ove rezultate činjenicom da je nedostatak vitamina K čest kod bolesnika s kroničnom bolesti bubrega, djelomično zbog ograničenja hrane bogate vitaminom K i zbog visokih razina Ddp-ucMGP (marker nedostatka vitamina K) kod pacijenata na dijalizi.

Osim toga, prethodna istraživanja su pokazala da vitamin K može poboljšati osjetljivost na inzulin u beta stanicama gušterače, što dovodi do smanjenja razine glukoze.

Stoga, ova studija sugerira da vitamin K2 može koristiti za povećanje elastičnosti arterija, posebno ovisno o razinama glukoze. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ispitali dugoročni rezultati i potvrdila ova teorija.

 


Reci što misliš!