nezaobilazna ljetna poslastica
Napravite domaći sladoled
Ove sezone se kao nikada prije gleda koliko košta kuglica sladoleda. Premišljamo se koji sladoled kupiti, budući da su zbog infalcije cijene otišle u nebo. Savršena je prilika da napravite domaći sladoled pa smo za vas pronašli jedan jako dobar recept.
Sastojci:
300 g šećera
500 ml svježeg slatkog vrhnja
1/ žličice cvijet soli (možete izostaviti)
1/2 žličice ekstrakta vanilije
250 ml mlijeka
3 jaja
Priprema:
Zagrijavajte 200 g šećera u dubokoj tavi debljeg dna da se otopi – u početku miješajte vilicom ili kuhačom da se šećer ravnomjerno zagrije, kad se počne topiti prestanite miješati dok se sav ne otopi i dobije zlatnu-karamel boju.
Ulijte 300 ml vrhnja u otopljeni šećer – pazite jer će prskati. Nastavite kuhati miješajući neprekidno drvenom kuhačom dok se sav karamelizirani šećer ne otopi. Pretresite u zdjelu, u miješajte ekstrakt vanilije i sol, i ostavite da se ohladi (ako vam se dogodi da imate par komadića koji se nikako ne žele istopiti, procijedite karamel pa ih odstranite).
Stavite mlijeko i preostalo vrhnje (200 ml) sa 100 g šećera u posudu i zagrijte do vrenja.
Lagano pjenjačom razmutite jaja pa ulijte u tankom mlazom polovicu vrućeg mlijeka s vrhnjem neprestano miješajući pjenjačom. Vratite sve u posudu s ostatkom mlijeka i vrhnja i opet zagrijavajte na srednje jakoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati – ne smije provreti, već dostići oko 80°C.
Procijedite kremu kroz mrežasto cjedilo i pomiješajte s ohlađenim karamelom.
Ohladite dobro ovako pripremljenu smjesu u hladnjaku, par sati.
Ako imate stroj za sladoled, ulijte dobro ohlađenu smjesu i radite po uputama za vaš stroj. Prebacite sladoled u posudu pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač.
Ako nemate stroj za sladoled, ulijte smjesu u posudu pogodnu za zamrzavanje, dobro zatvorite i hladite u zamrzivaču dok se ne stisne (promiješajte vilicom otprilike sva 2-3 sata). I ovako ručno rađen, bez stroja, sladoled će biti savršeno mekan i kremast, nakon što se hladio cijelo poslijepodne i noć u zamrzivaču.
Izdvojeno
-
Vozač je uz optužni prijedlog doveden na Prekršajni odjel nadležnog suda
-
Američki kutak Gradske knjižnice organizira susret s Dubravkom Kolanović pod nazivom Razmišljati kao slon, na odjelu za mlade, 13. prosinca, od 16,30 do 17,30 sati (Odjel za mlade).
-
Pročelnik Službe za kirurgiju Opće bolnice Zadar, izv.prof.dr.sc.Ivan Bačić, dr.med., boravio je proteklog tjedna u Rijeci. Ondje je, zajedno s torakalnim kirurzima iz KBC-a Rijeka, izvodio operacije u prsnom košu minimalno invazivnom tehnikom.
-
Planet je sve bolesniji, oni koji ga nastanjuju također. Ekološkom proizvodnjom možemo utjecati na vlastitu dobrobit i na dobrobit majke Zemlje. Zašto se onda tako teško odlučujemo na kupnju zdravih namirnica?
Reci što misliš!