Lifestyle

nezaobilazna ljetna poslastica

Napravite domaći sladoled

Napravite domaći sladoled
pexels.com

Ove sezone se kao nikada prije gleda koliko košta kuglica sladoleda. Premišljamo se koji sladoled kupiti, budući da su zbog infalcije cijene otišle u nebo. Savršena je prilika da napravite domaći sladoled pa smo za vas pronašli jedan jako dobar recept.

Sastojci:

300 g šećera

500 ml svježeg slatkog vrhnja

1/ žličice cvijet soli (možete izostaviti)

1/2 žličice ekstrakta vanilije

250 ml mlijeka

3 jaja


Priprema:

Zagrijavajte 200 g šećera u dubokoj tavi debljeg dna da se otopi – u početku miješajte vilicom ili kuhačom da se šećer ravnomjerno zagrije, kad se počne topiti prestanite miješati dok se sav ne otopi i dobije zlatnu-karamel boju.

Ulijte 300 ml vrhnja u otopljeni šećer – pazite jer će prskati. Nastavite kuhati miješajući neprekidno drvenom kuhačom dok se sav karamelizirani šećer ne otopi. Pretresite u zdjelu, u miješajte ekstrakt vanilije i sol, i ostavite da se ohladi (ako vam se dogodi da imate par komadića koji se nikako ne žele istopiti, procijedite karamel pa ih odstranite).

Stavite mlijeko i preostalo vrhnje (200 ml) sa 100 g šećera u posudu i zagrijte do vrenja.

Lagano pjenjačom razmutite jaja pa ulijte u tankom mlazom polovicu vrućeg mlijeka s vrhnjem neprestano miješajući pjenjačom. Vratite sve u posudu s ostatkom mlijeka i vrhnja i opet zagrijavajte na srednje jakoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati – ne smije provreti, već dostići oko 80°C.

Procijedite kremu kroz mrežasto cjedilo i pomiješajte s ohlađenim karamelom.

Ohladite dobro ovako pripremljenu smjesu u hladnjaku, par sati.

Ako imate stroj za sladoled, ulijte dobro ohlađenu smjesu i radite po uputama za vaš stroj. Prebacite sladoled u posudu pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač.

Ako nemate stroj za sladoled, ulijte smjesu u posudu pogodnu za zamrzavanje, dobro zatvorite i hladite u zamrzivaču dok se ne stisne (promiješajte vilicom otprilike sva 2-3 sata). I ovako ručno rađen, bez stroja, sladoled će biti savršeno mekan i kremast, nakon što se hladio cijelo poslijepodne i noć u zamrzivaču.

 

 


 


Reci što misliš!