Lifestyle

gastro kutak

Ljeto je savršeno za probati grčke punjene tikvice (gemistu)

Ljeto je savršeno za probati grčke punjene tikvice (gemistu)

Grčke punjene tikvice (gemistu) poslužite kao glavno jelo ili prilog uz grčki jogurt.

Sastojci:

– 6 manjih tikvica (oko 12-15 cm dužine)

– 1 šalica riže

– 1 veliki crveni luk, sitno nasjeckan

– 2 režnja češšnjaka, sitno nasjeckan

– 2 raJčice, sitno nasjeckane

– 1/2 šalice maslinovog ulja

– 1/4 šalice svježe isjeckanog peršina

– 1/4 šalice svježe nasjeckane mente

– sol i papar po ukusu

– 1 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Tikvicama odrežite vrhove i pažljivo ih žlicom izdubite da napravite mjesta za nadjev.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite crveni luk i češnjak dok ne postanu prozirni.

Dodajte rižu i rajčice te pirjajte još nekoliko minuta. Začinite solju, paprom, peršinom i metvicom.

Pripremljenim nadjevom napunite tikvice i stavite ih u vatrostalnu posudu.

Nadjevene tikvice prelijte juhom i pokrijte posudu aluminijskom folijom.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, zatim otvorite foliju i pecite još 15 minuta dok tikvice ne omekšaju i ne porumene.

Grčke punjene tikvice (gemistu) poslužite kao glavno jelo ili prilog uz grčki jogurt.


Reci što misliš!