Lifestyle

opasna bakteriaja

Evo zašto ne biste trebali jesti svježe kamenice

Evo zašto ne biste trebali jesti svježe kamenice
Bojan Bogdanić

Kamenice su baš poput školjki, dagnji, jakobovih kapica, spužvi, usatih kitova i drugih poznate kao "filtarske hranilice". Hrane se planktonima i izvlačeći hranjive tvari iz vode, u čemu su vrlo dobre. Zagrijavanje mora i oceana povećava pojavu smrtonosne bakterije Vibrio vulnificus u sirovim kamenicama.

Školjke su bogate  bjelančevinama i bile su velik dio naše prehrane tijekom posljednjih 165 tisuća godina. Posljedica promjene klime našeg planeta je to da naši običaji i sustavi više ne vrijede – čak nas mogu ugroziti, prenosi Lifehacker.

Zašto je jedenje svježih kamenica sve opasnije?

S obzirom na to da funkcioniraju kao filtri, kamenice su spužve oceana. Kada ih jedete sirove, to je kao da ste zavrtili kolo sreće oceanskih bolesti koje potencijalno možete uhvatiti. Nedavno istraživanje časopisa Nature otkrilo je da su se slučajevi Vibrio vulnificus, vrste smrtonosne bakterije koja se nalazi u kamenicama, osam puta povećali od 1988. u istočnom dijelu SAD-a zbog zagrijavanja mora, a zahvaćena područja brzo se šire.

Također, procjenjuje se da će se slučajevi Vibrioa udvostručiti između 2041. i 2060.  s obzirom na brzinu kojom se naš planet zagrijava. Prema NASA-i bakterije Vibrio uspijevaju u toplijim dijelovima oceana i mora, a sa zagrijavanjem planeta, realno je za očekivati ​​da će kamenice postati opasnije za jesti u toplijim godišnjim dobima.

Kamenica koja sadrži bakteriju Vibrio neće izgledati, mirisati ili imati drugačiji okus. Ako pojedete zaraženu kamenicu, možete dobiti blagu bolest, uključujući proljev i povraćanje. U rijetkim slučajevima možete se jako razboljeti i potencijalno umrijeti od infekcija krvotoka, jakih mjehura na koži ili amputacije udova.

Možete i dalje jesti kamenice, ali ih skuhajte

Ako zaista volite kamenice, kompromis bi bio da ih skuhate. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje ove savjete.

– Kuhajte najmanje 3 minute

– Pržite u ulju najmanje 3 minute na 190 stupnjeva

– Pecite na roštilju oko 7 centimerara od izvora topline 3 minute

– Pecite u pećnici 10 minuta na 230 stupnjeva


Reci što misliš!