savjeti
Hrana koju najradije jedemo može postariti mozak
Ono što jedemo ima ogromnu ulogu u zdravlju. Međutim, rijetko razmišljamo o tome kako hrana utječe na naš mozak. Zato neuroznanstvenica Emily McDonald upozorava da postoje namirnice koje trebamo izbjegavati jer mogu ubrzati starenje mozga i kognitivni pad.
“Prerađena hrana povezana je s kognitivnim starenjem, koje uzrokuje zaboravnost”, rekla je.
Primjeri uobičajene prerađene hrane uključuju žitarice koje jedemo za doručak, sir, kruh, slane grickalice, mesne proizvode (slanina, kobasice, šunke, salame i paštete), gotova jela te kolače i kekse.
Prethodne studije povezale su prerađenu hranu s rakom, bolestima srca i dijabetesom tipa 2.
Umjesto prerađene hrane, Emily savjetuje da konzumiramo cjelovitu hranu i zdrave masti. To uključuje cjelovite žitarice, voće i povrće, nemasno meso, ribu, jaja, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.
Izdvojeno
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
Reci što misliš!