Lifestyle

pelargonije

Čudo od cvijeća koje garantira dobar osjećaj

Čudo od cvijeća koje garantira dobar osjećaj
Pixabay

Nemaju svi ljubitelji cvijeća sunčanu vanjsku površinu, pa je dobro znati da se pelargonije mogu uzgajati i u zatvorenom prostoru, pod uvjetom da imaju dovoljno svjetla

Pelargonije svojim šarenim cvjetovima šire pozitivne vibracije tijekom cijele godine, čineći život ljepšim. Ove biljke, jednostavne za njegu, u trenu pretvaraju osunčane balkone, terase i vrtove, ali i interijere u cvjetne oaze sreće. Stručnjaci za dekoraciju Pelargonium for Europe (PfE) dijele svoje ideje za rajske vrtove pelargonija koji vas pozivaju na opuštanje.

Cvjetne terase Ukrašene lijepim namještajem, jastucima i kućnim dodacima, terase donose dodatni ugođaj životnog prostora ljeti. Bilo da uživate u slobodnom poslijepodnevu sami u udobnoj pletenoj fotelji ili ležaljci, provodite večer s prijateljima i obitelji na nedjeljnom roštilju, pelargonije čine savršenu kulisu za uživanje na otvorenom.

U žardinjerama ili posudama, ovo prekrasno južnoafričko cvijeće stavlja naglasak na šarenilo i opušteno ljetno raspoloženje.

Pelargonije izgledaju fantastično i kao zidni ukrasi. Svojim svijetlim bojama pretvaraju jednostavne ograde i zidove u atraktivna mjesta. Viseće pelargonije zanimljivo je kombinirati sa srebrno-nikal lozom (Dichondra argentea). Njihovi prekrasni cvjetovi također čine savršeni ukras svakog ljetnog stola. Za besorijekoran učinak, sve što trebate je jedna ili više biljaka u atraktivnim posudama na stolu. Izrezano cvijeće u vazama također izgleda odlično.

Balkoni ispunjeni cvijećem

 Pelargonije u tren oka mogu pretvoriti čak i male balkone u cvjetne oaze. Cvijeće koje nije potrebno održavati dobro se nosi s urbanom klimom. Čak ni ljetni toplinski valovi nisu problem za ove izdržljive južnoafričke biljke. Na ekstremnim temperaturama, samo pazite da zemlja nije suha i zalijevajte ih redovito.

Ali čak i ako pelargonije moraju nekoliko dana ostati bez vode, obično prežive bez problema. Mogu pohraniti puno vode u svoje stabljike i lišće. Ovo je velika prednost za sve ljubitelje cvijeća koji su često izvan doma.

Cvjetna oaza pored mora

Yoga retreat uz more i rascvjetale pelargonije u svježim ljetnim bojama stvaraju savršen ambijent za meditaciju i opuštanje.

Pelargonija lila boje ističe se u ovoj posudi u stilu amfore svojom primorskom patinom. Kozmetički salon na otvorenom savršeno je mjesto za opuštajući spa tretman. Preparati s mirisom ulja pelargonija stoje spremni na ručno izrađenom stolu ukrašenom školjkama i pijeskom. Ovi preparati njeguju kožu i kosu te djeluju umirujuće i balansirajuće.

Ukrasni cvjetni aranžmani od rezanih pelargonija u svježim bojama pružaju dodatni užitak tijekom ljeta. Ovi cvjetni ukrasi izgledaju fantastično i brzo se mogu napraviti. U staklene vaze jednostavno posložite stabljike bambusa i stabljike hrapave preslice (Equisetum hyemale). Dio stabljika napunite vodom i dodajte rezane pelargonije u jarkim bojama. Školjke koje leže u vodi na dnu vaze naglašavaju ugođaj mora.

Ideje za cvjetno uređenje interijera

Nemaju svi ljubitelji cvijeća sunčanu vanjsku površinu, pa je dobro znati da se pelargonije mogu uzgajati i u zatvorenom prostoru, pod uvjetom da imaju dovoljno svjetla. Mirisne i plemenite pelargonije posebno su dobre kao sobne biljke. Niz biljaka koje nije potrebno pretjerano održavati, doprinose ljetnoj atmosferi.

Aranžmani s rezanim pelargonijama ne ovise o uvjetima osvjetljenja.

Šareni središnji dio stola donosi osjećaj svježine, veselja i pri tom odaje moderan dojam pa je preporuka kombinirati do pet različitih vaza u pastelnim nijansama, uz jarko narančastu. One su ispunjene s pelargonijama odgovarajućih boja te granama bambusa.

Dodatno, trakice i plave vezice daju posudama šarmantan izgled.

Mirisne pelargonije nude razne arome, od jabuke i limuna preko đumbira, metvice i čokolade do ruže ili jorgovana. Kreativni kuhari mogu ih koristiti za oplemenjivanje salata, slastica, čajeva, koktela ili limunada.

Eterična ulja također čine neke mirisne pelargonije prirodnim lijekom protiv komaraca. Sorte s mirisom limuna posebno štite od štetočina, a mogu se koristiti ne samo na balkonu ili terasi, već i u spavaćoj sobi.

Detaljni savjeti o svim aspektima njege pelargonija dostupni su u specijaliziranim trgovinama.

Njihovo korištenje je besplatno uz odobrenje od strane inicijative "Pelargonium for Europe". Preostale tekstove i slike možete pronaći na www.meine-geranien.de


Reci što misliš!