savjeti
Što treba jesti, a što bolje izbjegavati za osteoporozu?
Osteoporoza je prilično česta bolest, a očuvanje zdravlja kostiju je neophodno, pa čak i moguće.
Prije svega, morate usvojiti zdrav način života, ne propustiti hranu bogatu kalcijem, redovito se baviti tjelesnom aktivnošću i pravilno se izlagati suncu kako biste pospješili apsorpciju vitamina D, piše Novi list.
Što je osteoporoza?
Osteoporoza je postupno slabljenje kostiju, uzrokovano njihovom vlastitom dekalcifikacijom.
To rezultira smanjenjem koštane mase. Kako osteoporoza napreduje, izlaže vas riziku od prijeloma, osobito kukova, ramena i zapešća.
Prehrana za osteoporozu: preporučene namirnice
Evo popisa namirnica koje je bitno konzumirati:
– mlijeko i jogurt: izvrsni izvori kalcija, minimalno 1 porcija
svaki dan
– sirevi: 2 ili 3 porcije tjedno. Grana Padano sadrži visoke doze
visoko bioraspoloživog kalcija (oko 300 mg u samo 25 g)
– mahunarke: kao što su slanutak, bob, leća, soja, grašak …. 2 do
4 puta tjedno. Izvrstan izvor biljnih bjelančevina, pomažu
smanjiti gubitak kalcija urinom te također sadrže tvari koje
štite kosti
– svježe i sezonsko povrće: posebno ono tamnozelenog lišća
(cikla, rukola, brokula, repa, radič…)
– riba: nije posebno bogata kalcijem, no jedna je od rijetkih
namirnica koje sadrže vitamin D
– voće: kao što su naranče i agrumi te jagode
– suho voće: orasi, bademi, pistacije … oko 20 grama dnevno
– voda bogata kalcijem (najmanje 200 mg/l). Minimalno 2
litre dnevno
Prehrana za osteoporozu: što NE jesti
Umjesto toga, pogledajmo sada koje namirnice treba izbjegavati ili, u svakom slučaju, konzumirati samo povremeno:
– alkohol
– sol: pretjerana konzumacija uzrokuje izlučivanje kalcija
urinom. Prema indikacijama WHO-a ne smije se dodati više od 5 g
soli dnevno, uključujući i onu koja je već prisutna u hrani
– cjelovita hrana: višak dijetalnih vlakana može ograničiti
sposobnost crijeva da apsorbiraju kalcij
– povrće i namirnice bogate oksalatima: kao što su špinat,
rajčica, grožđe, rabarbara, šljive, peršin, čaj, čokolada, kava…
jer smanjuju apsorpciju kalcija iz crijeva
– crveno meso
– suhomesnati proizvodi: kobasice i naresci
– riblje konzerve
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!