Gastro kutak
Za svačiji džep: Četiri jeftina i fina jela koja se vrlo lako pripremaju
Uz sve veći rast cijena većina poseže za jeftinim stvarima pa tako i za jelima koja će zasititi njih, ali i njihovu obitelj. Stoga, donosimo četiri recepta za obroke za čije sastojke ne trebate izdvojiti previše novaca kako biste napravili fino jelo.
Jeftina jela ne znače nužno da su i lošeg okusa.
Naprotiv, donosimo četiri jednostavna i brza recepta za svačiji džep, a koji su ujedno i prava senzacija okusa.
Količinu sastojaka svakog recepta prilagodili smo za dvije osobe.
Tortilje s umakom od mrkve i piletinom:
Sastojci:
– 250 grama piletine
– Jedna čašica kiselog vrhnja
– 2 srednje mrkve
– jedna paprika
– četiri lista salate
– rajčica
– kukuruz šećerac
– tortilje (možete ih napraviti i sami)
– začini
Priprema:
Meso piletine (mogu biti prsa, batak, zabatak) narežite na trakice po željenoj dužini. Začinite po želji i ispecite u tavici na ulju.
Ostavite da se ohladi, a do tada naribajte dvije mrkve. Naribanu mrkvu pomiješajte u posudi s vrhnjem.
Umak od vrhnja i mrkve namažite na tortilju, stavite list salate, sjeckane paprike, rajčice, kukuruz te na kraju pečenu piletinu. Zamotanu tortilju možete ponijeti na posao ili u školu, a možete ih pripremiti i za ručak.
Salata od tune
Sastojci:
– 200 grama tjestenine
– 1-2 konzerve tune
– kiselo vrhnje
– češnjak u granulama
– limun
– kukuruz šećerac
– luk
– malo majoneze
Priprema:
Skuhajte tjesteninu. Ocijedite konzerve s tunom te dodajte kuhanoj tjestenini. Dodajte kukuruz šećerac i nasjeckani luk te promiješajte.
U drugoj posudi sjedinite otprilike jednu čašicu kiselog vrhnja, žlicu majoneze, sok pola limuna i po želji češnjak u granulama.
Dodajte smjesu tjestenini s tunom i dobro promiješajte. Ostavite da se preko noći ohladi u hladnjaku pa ako će vam tada nedostajati okusa začinite solju ili s još češnjaka.
Njoki u umaku s gljivama
Sastojci:
– 200 grama njoka
– 250 ml vrhnja za kuhanje
– šampinjoni ili vrganji
– šunka
– luk
– sir
– začini
Priprema:
Skuhajte njoke. Nasjeckajte luk te narežite gljive (vrsta i količina po želji) i šunku. Najprije u malo dublju tavicu s uljem stavite dinstati luk, a kada poprimi zlatnu boju dodajte gljive i šunku koju ste narezali na kockice.
Kada se šunka i gljive ispeku sa svake strane, smanjite vatru i ulijte vrhnje za kuhanje. Kada vrhnje lagano zakipi, dodajte sira kako bi se otopio, može biti naribani ili u šnitama.
Nakon što se sir otopio dodajte začine po želji. Mi smo dodali mješavinu začina, češnjak i kurkumu kako bismo dobili žutu boju umaka. Kada sve to još jednom lagano zakuha, ugasite vatru, dodajte njoke i ostavite minutu u tavici prije posluživanja.
Pohane palačinke
Sastojci:
– palačinke
– šunka
– sir
– jaje
– krušne mrvice
Ostatke palačinki nemojte bacati već ih iskoristite za sutrašnji ručak ili gablec. U svaku palačinku stavite do dva listića šunke te do dva listića sira.
Zarolajte palačinku i s čačkalicom zabodite kraj palačinke kako se ne bi odmotala.
Izmućkajte jaje. U njega umočite palačinku sa svim strana, a zatim u krušne mrvice da pokrije svaki dio palačinke. Pošto su palačinke već pečene, pohajte s jedne i druge strane dok krušne mrvice ne dobiju zlatno-smeđu boju, tek toliko da se sir iznutra istopi.
Pohane palačinke poslužite s pomfritom ili kroketima od krumpira, a najbolje ih je umakati u tartar.
Zaključak
Jeftina jela su često i vrlo brza za spremanje, a mogu se ponijeti i na posao.
Nekada je samo važno iskoristiti sve namirnice, ali i ne pretjerivati.
Jeftina jela mogu, ali i ne moraju biti jednostavna, a svi će se od njih najesti.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!