Lifestyle

Dobro je znati

Pet neobičnih namirnica koje mogu biti krive za loš zadah

Pet neobičnih namirnica koje mogu biti krive za loš zadah
Ilustracija

Svi znamo da češnjak i luk mogu uzrokovati loš zadah, no postoji još niz namirnica koje mogu biti odgovorne za takvo stanje. U nastavku pročitajte o kojim je namirnicama riječ.

1. Citrusi

Bakterije koje uzrokuju neugodne mirise vole kiselo okruženje, pa ako jedete puno agruma, možete imati loš zadah, osobito ako vas uz to muči i refleks kiseline, objašnjava stomatolog Bobbi Stanley. Nakon što pojedete citursno voće, bilo bi dobro da pojedete neki bombon bez šećera za osvježavanje daha.

2. Konzervirana riba

Za razliku od svježe ribe, konzervirana riba poput tune i lososa imala je vremena da oksidira i reagira na druge elemente pa se nakon konzumacije konzervirane ribe može javiti tzv. riblji zadah.

Taj riblji zadah dolazi od spoja koji se nalazi u ribama i naziva se trimetilamini, objašnjava endodont Adam S. Harwood.

Da biste se riješili tog neprijatnog mirisa možete konzumirati kiselu hranu i piće poput sokova od limuna, naranče, ocat i slično.

3. Sir

“Većina mliječnih proizvoda, uključujući sir, sadrži aminokiseline koje reagiraju s oralnim bakterijama i proizvode spojeve sumpora koji mogu učiniti vaš dah kiselim. Dok se te bakterije hrane čvrstim mliječnim tvarima, stvaraju višak sumporovodika”, kaže Harwood.

Kao posljedica se javlja miris pokvarenih jaja. U tom slučaju najbolje oprati zube pastom s fluorom, piše eatingwell.

4. Umak od rajčice

Poput citrusnog voća, kiselost rajčice može uzrokovati nakupljanje kiseline u ustima i potaknuti rast bakterija, kaže stomatolog Paul Sussman. Te bakterije mogu uzrokovati neprijatan zadah.

Kad budete jeli sljedeću tjesteninu s crvenim umakom, neka vam pri ruci bude čaša vode koju ćete pijuckati tijekom večere kako biste isprali usta i kako bi bakterije bile pod kontrolom.

5. Kava

Iako kava ima niz zdravstvenih prednosti, treba napomenuti da ona i isušuje usta, što smanjuje protok sline i omogućuje smrdljivim bakterijama ne samo da rastu, već i da se dulje zadržavaju u ustima, objašnjava Harwood.

Kada pijete kavu, ako ne želite neugodan zadah, bitno je da ostanete hidratirani. Za svaku šalicu kave koju popijete, popijte čašu vode.


Reci što misliš!