Lifestyle

znak iritacije, suhoće ili umora

Zbog ovoga nikad ne biste trebali trljati oči rukama

Zbog ovoga nikad ne biste trebali trljati oči rukama
Profimedia

Naše oči su vrlo osjetljive i krhke i mogu trpjeti negativne posljedice izloženosti dimu, svjetlu, tehnološkim zaslonima, prašini i alergenima.

Nije neuobičajeno osjetiti da vas “žare” ili peckaju na kraju dana provedenog ispred računala ili, ako patite od sezonskih alergija, nakon nekoliko sati provedenih na otvorenom u kontaktu s biljkama i cvijećem, piše Novi list.

Svrbež očiju često je znak iritacije, suhoće ili umora. Trljanje rukama je prirodna, ponekad nehotična gesta. No, trebali biste se oduprijeti iskušenju da to učinite, jer posljedice za dobrobit očiju mogu biti vrlo negativne.

No koji su to rizici od trljanja očiju rukama?

1. Infekcija

Naše su ruke prirodni spremnik klica i bakterija: jedemo, dodirujemo čak i vrlo prljave predmete (poput novca ili sjedala javnog prijevoza), na kraju se izlažemo prašini i patogenima koji se nalaze u zraku.

Nemamo uvijek priliku oprati ruke pa sluznicu oka izlažemo napadu virusa i bakterija svih vrsta, povećavajući rizik od razvoja bolesti poput konjunktivitisa.

Čak su i tipkovnica našeg računala ili ekran mobilnog telefona, na kojima držimo ruke veći dio dana, vrlo prljavi i opasni predmeti za našu sigurnost: trljanje očiju dok radimo na računalu najgora je navika koju može usvojiti za zdravlje našeg oka.

2. Oštećenje rožnice

Konkretno, trljanje očiju rukama može uzrokovati ozbiljna oštećenja rožnice, prozirnog kupolastog tkiva ispred šarenice, obojenog dijela oka.

Rožnica se sastoji od kolagenih vlakana raspoređenih u slojeve: ako se ta vlakna savijaju, stvaraju se nepravilnosti u njenom obliku, što također može dovesti do pogoršanja vida.

3. Starenje kože

Koža oko očiju je vrlo tanka i nježna. Kako starimo, koža gubi dio svoje elastičnosti, a oko očiju to rezultira razvojem bora.

Trljanje očiju može prerano rastegnuti ovo tkivo, što rezultira povećanim stvaranjem bora.

Kako prestati trljati oči

Trljanje očiju instinktivna je gesta koju često činimo bez razmišljanja, piše Novi list.

No, kako riješiti svrbež ili pečenje oka, a da se ne ozlijedimo ili izložimo rizicima?

Evo nekoliko korisnih tehnika koje možete primijeniti kad god osjetite potrebu protrljati oči: bolje je odmah otići u kupaonicu! Operite ruke sapunom i vodom, kako biste uklonili rizik od bakterijske kontaminacije, zatim isperite oči svježom vodom. Već ova mala radnja može biti dovoljna da ublaži svrbež. U slučaju suhih očiju, s druge strane, možete koristiti nekoliko kapi za vraćanje pravilne hidratacije oka: to su proizvodi koji se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta. Na kraju napornog dana, peckanje možete ublažiti stavljanjem osvježavajućih obloga: ponovno upotrijebite vrećice kamilice koje ćete ocijeđene ostaviti nekoliko sati u hladnjaku i staviti ih na zatvorene oči, držeći ih na mjestu desetak minuta. Ako patite od sezonskih alergija, mogli biste s liječnikom procijeniti mogućnost početka liječenja antihistaminikom: svrbež očiju zapravo je jedan od simptoma alergije.


Reci što misliš!