Lifestyle

zdravlje

Jedna porcija ovog voća dnevno možete smanjiti loš kolesterol

Jedna porcija ovog voća dnevno možete smanjiti loš kolesterol
Shutterstock

Istraživači su otkrili da samo jedan avokado dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

Prema istraživanju provedenom na američkim sveučilištima Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA i Wake Forest, sudionici koji su šest mjeseci jeli jedan avokado dnevno primijetili su smanjenje nezdrave razine kolesterola. Ovo je istraživanje nastojalo utvrditi može li konzumacija avokada pomoći u smanjenju tjelesne težine, indeksa tjelesne mase (BMI) i opsega težine. Od 1000 sudionika s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću, polovici je određeno da pojede jedan avokado dnevno, dok je druga polovica ohrabrena da nastavi s uobičajenim načinom prehrane. Iako studija nije otkrila da redovita konzumacija avokada ima učinak na masnoću na trbuhu, masnoću u jetri i opseg struka, primijećene su razlike u nižim razinama LDL kolesterola, piše Ordinacija.hr.

Dobrobiti za zdravlje srca

Poznato je da tijelo proizvodi dvije vrste kolesterola – lipoproteine ​​visoke gustoće (HDL) i lipoproteine ​​niske gustoće (LDL). HDL je poznat kao “dobar” kolesterol i može vam pomoći da se riješite “lošeg” LDL kolesterola u krvi, koji se može nakupiti u vašim arterijama. Prema American Heart Association, prehrana koja je bogata zasićenim i transmastima može povećati LDL kolesterol, što povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, iako je avokado poznat po tome što ima veći udio masti – 29 grama masti u jednom plodu -popularan je kao bogat izvor mononezasićenih masti. Mononezasićene masti pomažu u smanjenju razine LDL kolesterola, što zauzvrat smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Druga studija iz časopisa Journal of American Heart Association otkrila je da je veći unos avokada povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti srca – osobito kada se zamijeni drugom hranom koja sadrži masti.

Kalorije koje ne debljaju

Iako ispitivanje nije rezultiralo razlikom u trbušnoj masnoći i opsegu struka, dnevna konzumacija avokada nije rezultirala ni dodatnim debljanjem – unatoč tome što je avokado kalorijski gust.

To je pozitivno jer unos dodatnih kalorija iz avokada ne utječe na tjelesnu težinu ili abdominalnu masnoću, a blago smanjuje ukupni i LDL kolesterol, rekao je Joan Sabaté, profesor na Sveučilištu Loma Linda School of Public Health.

Dok jedan avokado ima 322 kalorije, također je bogat vlaknima, sa 13 grama u samo jednom voću. Avokado sadrži topiva vlakna, vrstu vlakana za koje je poznato da apsorbiraju kolesterol u krvotoku i izbacuju ga. Konzumiranje najmanje 30 grama vlakana dnevno također može pomoći u regulaciji težine, sniziti krvni tlak i poboljšati razinu inzulina u vašem tijelu. Istraživači su također zaključili da se za onekoji su jeli jedan avokado dnevno kvaliteta prehrane značajno poboljšala.

Ovo je važno jer znamo da je veća kvaliteta prehrane povezana s nižim rizikom od nekoliko bolesti uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste raka, rekla je Kristina Petersen, docentica nutricionističkih znanosti na Sveučilištu Texas Tech.


Reci što misliš!