Lifestyle

#kakoto

Godišnje se u Hrvatskoj proda jedna četkica za zube po osobi

Godišnje se u Hrvatskoj proda jedna četkica za zube po osobi

Liječnik i predsjednik Europske federacije za parodontologiju profesor Darko Božić je gostovao u Intervjuu tjedna Media servisa povodom Europskog dana parodontologije, koji se tradicionalno obilježava 12. svibnja.

Božić je govorio o parodontitisu, kroničnoj bolesti od koje u svijetu boluje više od 800 milijuna ljudi. Objasnio je glavnog uzročnika i način liječenja ove bolesti, ali je i naveo što bi Ministarstvo zdravstva trebalo poduzeti da se popravi briga oko dentalnog zdravlja.

Iako vlada uvjerenje da je parodontitis bolest koja pogađa starije osobe, liječnik Darko Božić ističe kako najčešće obolijevaju osobe u ranim četrdesetim godinama. Dodaje kako je bolest u većini slučajeva već uznapredovala kad se osobe odluče posjetiti svog stomatologa.

“Imate plak, to jest nakupine bakterija, ne perete, i s vremenom dobijete parodontitis. Svaki parodontitis počinje iz gingivitisa. To je ono što zapravo zovemo upala zubnog mesa da laički pojednostavimo ljudima. Kada im počne krvariti zubno meso u pravilu prvo imate gingivitis, i ako taj gingivitis ne liječite i godinama ostaje tako neadekvatno liječen, onda s vremenom ta bolest pređe u parodontitis”, rekao je.

“Treba prati zube dva puta dnevno po dvije minute”

Glavni uzročnik je loša higijena, a podaci o brizi Hrvata o usnoj šupljini i zubima su zabrinjavajući. “Recimo u hrvatskoj populaciji godišnje se proda jedna četkica po osobi. To je malo smiješno, ako znamo da četkicu treba 3-4 puta godišnje promijeniti. Imamo i neke podatke da Hrvati ne peru svaki dan zube, tako da smo mi već u startu u nekom lošem dijelu”, naglasio je.S obzirom na to da mnogi smatraju da kvalitetno održavaju svoju dentalnu higijenu, a zapravo griješe, Božić je dao savjet kako pravilno oprati zube.

“Mnogi kažu znate ja perem 5-6 puta dnevno. Vi pogledate usta i vidite indeks plaka je 80 posto. I sad se postavlja pitanje što ta osoba radi ako pere 5-6 puta dnevno. Vrlo jednostavno – treba prati dva puta dnevno po dvije minute. Ali onda doista zube treba očetkati, a ne samo probrljati po ustima. Tamo gdje su prostori među zubima uski treba uzeti zubni konac i očistiti ostatke hrane i plaka koji se nakupio”, opisao je.

“Četkica i pasta su jeftiniji nego sati i sati na stolcu”

Napominje kako je razlog lošeg održavanja usne šupljine i taj što 99 posto pacijenata nikada nije dobilo upute o oralnoj higijeni što se mora promijeniti. “Kada bi se to uspjelo – ja vam garantiram da bi se značajno reducirala bolest. Prevencija je najjeftinija, to svi znaju, ali ju je najteže provesti”, uvjeren je.

Tvrdi kako bi se ovim problemom trebalo pozabaviti i Ministarstvo zdravstva. Poziva na održavanje sastanka i kreiranje strateškog plana. “Ali mora biti volje jer mi previše novca trošimo na kurativu, a mislim da je četkica i pasta jeftinija nego sati i sati na stolcu”, kazao je.

Osvrnuo se i na podatak da prosječan 12-godišnjak ima čak četiri pokvarena ili izvađena zuba. Ponavlja kako je ključna edukacija i to još od najmanjih uzrasta.

“Postoje četiri faze liječenja”

“Tu bi trebalo početi jer jednom kad vi već imate razvijen parodontitis ne preostaje vam ništa drugo nego raditi terapiju. Ali trebalo bi možda ponovno početi kroz te vrtiće i osnovne škole razviti svijest o važnosti oralnog zdravlja i oralne higijene. To je najbolji način. Prerezati i krenuti ispočetka. I za buduće generacije jer mi ćemo otići za 15-20 godina. Ali vi i vaša djeca – oni će doći poslije nas. Zbog njih treba ponovno graditi sistem preventivnih pregleda”, smatra Božić.

Pojasnio je kako je proces liječenja napredovao. “Terapija je dugotrajna i cjeloživotna, a postoje četiri faze liječenja. U fazi jedan radimo motivaciju pacijenta, upute o oralnoj higijeni. Faza dva je nekirurška terapija gdje vi pacijentu temeljito počistite sve naslage plaka i kamenca i ispod zubnog mesa ono što se ne vidi, tamo gdje su aktivni džepovi, gdje su te bakterije na površini korijena i vi ih ne vidite, ali ih možete taktilno osjetiti kada čistite te naslage”, dodao je.

“Ne odskačemo od ostatka Europe”

Nakon 6 do 8 tjedana pauze potrebno je obaviti kontrolu i odlučiti koji su daljnji postupci. “50 posto pacijenata koji uđu u terapiju nikad ne izgubi nijedan zub. Tu bolest nije toliko teško staviti pod kontrolu”, optimističan je Božić. Početkom travnja postao je predsjednik Europske federacije za parodontologiju. Govori kako je to iznimna čast za Hrvatsku, ali i odgovornost.

“Ono što je bitno je da mi sva saznanja iz EFP-a koristimo ovdje u Hrvatskoj i to je na boljitak naših pacijenata i na međunarodnoj prepoznatljivosti Hrvatske”, poručio je. Za kraj je poručio da Hrvatska ne odskače od ostatka Europe po pitanju učestalosti parodontitisa, ali i da čak 25 do 30 posto mladih ima naznake ove bolesti koju je najvažnije liječiti na vrijeme, prenosi Index.


Reci što misliš!