Lifestyle

savjeti

Pet stvari u vašem domu koje nipošto ne smijete ignorirati

Pet stvari u vašem domu koje nipošto ne smijete ignorirati
PIXSELL

Čak i ako mislite da u vašem domu nema nikakvih električnih opasnosti, najbolje je, za svaki slučaj, pažljivo još jednom provjeriti kakva je situacija. Određeni problemi s elektronikom mogu povećati rizik od strujnog udara, ali i rizik od požara.

Meyer’s companies, tvrtka za grijanje, klimatizaciju, vodoinstalaciju i elektroinstalaciju, upozorava na par električnih opasnosti koje mogu izazvati niz problema.

1. Preopterećeni izlazi

Kada koristite blokove s više utičnica kako biste istovremeno mogli napajati više elektroničkih uređaja u jednoj utičnici, postoji rizik od preopterećenja. To može povećati opasnost od izbijanja požara.

Umjesto toga, ako vam je potrebno još utičnica, radije od električara zatražite da vam instalira još utičnica.

2. Utičnice i uređaji preblizu vodi

Budući da voda provodi struju, riskantno je rukovati elektronikom koja je na napajanju u blizini vlažnih područja poput umivaonika, kada i bazena.

3. Nepravilna uporaba produžnog kabela

Produžne kabele treba koristiti samo za privremene svrhe i ne smiju se koristiti kao trajna zamjena za nedostatak ožičenja. Kako biste izbjegli električni požar i druge nesreće, nikada ne koristite: produžni kabel namijenjen za zatvoreni prostor na otvorenom, produžni kabel priključen na drugi produžni kabel i produžni kabel priključen na prijenosni produžni kabel (ili obrnuto).

4. Nepravilna uporaba razvodnika

Razdjelnici su dizajnirani samo za rukovanje malom elektronikom. Uključivanje uređaja koji troše puno energije u jedan od ovih uređaja može ga preopteretiti i izazvati požar.

Čak i uređaji male veličine (kao što su sušila za kosu, mikrovalne pećnice, blenderi i aparati za kavu) troše puno energije tijekom rada, stoga ih nikada ne spajajte na razdjelnik.

5. Oštećene žice i kabeli

Izložene žice i kabeli mogu dovesti do udara ili čak požara. Male rupe možete pokriti električnom trakom, ali najsigurniji način je zamijeniti oštećene kabele. Također provjerite ima li žica koje su korodirale ili se rastalile zbog pregrijavanja ili starosti.


Reci što misliš!