Lifestyle

fileri, laser, botoks?

Kako se riješiti bora smijalica

Kako se riješiti bora smijalica

Nazolabijalne bore na obrazima nazivaju “borama smijalicama”, ali nema ničeg smiješnog kad se na licu počinju otkrivati okomite linije čak i onda kad se ne smijete. Razmišljate li o tome da ih se, više ili manje trajno riješite, na pravom ste mjestu.

Premda smatramo da je žena apsolutno najljepša kad blista iznutra i kad se smije, razumijemo da vas možda zabrinjava što se vaša koža na obrazima počne nabirati poput zavjesa kad se nasmijete. Ovo definitivno ne bi smio biti razlog da se prestanete smijati, a evo i zašto: mimičke bore na obrazima znak su opuštenosti kože i/ili gubitka volumena, a ne smijeha.

Do stvaranja bora smijalica dolazi kad se vanjski sloj kože stanji, kao i zbog smanjene proizvodnje kolagena i elastina u dubljim slojevima kože. Gubitak volumena kože je dakako normalan proces starenja, a mogu ga ubrzati pušenje ili nezaštićeno i nesavjesno sunčanje. Genetika također može biti jedan od krivaca.

Kad je riječ o borama smijalicama, na raspolaganju su vam različiti tretmani. Hoće li neinvazivni postupak, poput obnavljanja površine kože, stimulacija kolagena ili ubrizgavanja filera, ili pak invazivni kirurški zahvat, poput zatezanja lica, djelovati na ublažavanje bora, ovisi o tome koliko je vaša koža opuštena. Prije nego što se posavjetujete s estetičarem, doznajte koje su vam mogućnosti na raspolaganju.

Fileri

Fileri s hijaluronskom kiselinom među najboljim su izborom ako se brzo i bezbolno želite riješiti bora smijalica. Rezultat je vidljiv odmah, a obično traje nekoliko mjeseci. A ako niste zadovoljni rezultatom, možete ga ponišiti.

Botoks

Injekcije botulinum toksina djeluju tako da oslabljuju mišiće na određenom području, što čini bore manje uočljivima, ali nije djelotvoran za tretiranje bora oko bočnih strana usta. Rezultat možete primijetiti nekoliko dana nakon prve injekcije. Vrijeme oporavka je relativno kratko i trebali biste moći nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima nakon 24 sata. Želite li zadržati željeni izgled, svaka tri mjeseca morat ćete se dogovoriti za novi termin.

Laser

Laserski tretmani uklanjaju površinski sloj stanica kože. Otkrivajući donji sloj nove kože ublažavaju hiperpigmentacije ali i bore. Natečenost i crvenilo česta su nuspojava, ali se uglavnom povlače nakon nekoliko dana ili najviše tri tjedna. Ovisno o dubini bora, vjerojatno ćete trebati još jedan tretman, a po novu dozu ljepote trebat ćete otići u periodu od nekoliko mjeseci.

Microneedling

Starenjem koža gubi kolagen i stoga gubi elastičnost, a tretman mikroiglicama povećava prirodnu proizvodnju kolagena u vašoj koži. Tako može popuniti neželjene nazolabijalne bore. Željeni rezultat možete očekivati nakon tri do šest tretmana, unutar devet mjeseci.

Kirurški zahvat

Operacija, odnosno lifting lica može biti opcija ako želite značajnije rezultate koji traju dulje. Ovaj vas tretman može osloboditi bora oko usta u jednom postupku. Ali, osim što je među najskupljim opcijama, kirurško zatezanje lica najdulje zacjeljuje. Za oporavak vam može biti potrebno oko tri mjeseca.


Reci što misliš!