Lifestyle

zdravlje

Vruća ili ledena kava: Koju je bolje piti i je li jedna zdravija od druge?

Vruća ili ledena kava: Koju je bolje piti i je li jedna zdravija od druge?

Kada je u pitanju ledena naspram tople kave, razgovori se obično fokusiraju na osobni ukus. Ali što je sa zdravljem? Utječu li dvije verzije kave različito na ljudsko tijelo i jesu li razlike dovoljno jake da opravdaju trajne promjene u vašoj konzumaciji kofeina?

Kako bi saznali, HuffPost je razgovarao s dr. Majid Basit, kardiologinjom iz Memorial Hermann u Sugar Landu u Teksasu.

Nova studija: Kofein u krvi može utjecati na tjelesnu mast i rizik od dijabetesa

LIFESTYLE
20. ožu 20230

Odlične vijesti? Više razine kofeina u krvi mogu pomoći ljudima da ostanu vitki

LIFESTYLE
16. ožu 20230

Basit je rekla da nema mnogo istraživanja o ovoj temi, ali je primijetila jednu razliku: “Dokazano je da vruća kava ima veće količine antioksidansa, što može ponuditi zdravstvene prednosti. Ali potrebno je još istraživanja”, dodala je.

Studija iz 2018. u Scientific Reports to potvrđuje. Istraživači sa Sveučilišta Thomas Jefferson otkrili su da topla kava ima više razine antioksidansa, koji mogu spriječiti ili usporiti oštećenje stanica, u usporedbi s hladnom kavom.

Ali što ako želite dobiti dodatnu količinu kofeina? Tada stvari postaju zeznute. Kofein je vrlo varijabilan u kuhanoj kavi i ovisi o nizu čimbenika, uključujući korištena zrna. Iako je studija Američkog kemijskog društva iz 2020. pokazala da metode kuhanja daju nešto više razine kofeina od metoda hladnog pripravljanja kave te je važno napomenuti da razlike nisu bile dovoljno velike da prevladaju gore navedene varijable. Dakle, općenito ćete dobiti solidnu dozu kofeina bez obzira pijete li kavu toplu ili hladnu.

“Kofein ima i pozitivne i negativne učinke na tijelo”, objasnila je Basit. “Povećava budnost mozga i opću razinu energije, ali će također povećati kiselinu u želucu što dovodi do želučanih tegoba kod nekih ljudi.” Kardiologinja je također spomenula pojačano mokrenje, krvni tlak i otkucaje srca, zajedno sa smanjenjem sposobnosti tijela da apsorbira kalcij, što može dovesti do manje gustoće kostiju.

Da rezimiramo: Prosječna šalica vruće kave ima nešto više antioksidansa i približno jednaku količinu kofeina kao i njezina hladnija verzija. Sve u svemu, studije nisu otkrile veće razlike u tome kako ljudsko tijelo reagira na dva oblika kave. Topla ili hladna, čini se da je kava općenito dobra za vas.

Napitak za proljetno čišćenje tijela koji “kroti trbuščiće”

LIFESTYLE
17. tra 20230

Ovaj napitak liječi “najstariju bolest na svijetu”: Napravite ga brzo – kod kuće

ZDRAVLJE
24. ožu 20230

Prema studiji Sveučilišta Colorado iz 2017., tjedno ispijanje kave može smanjiti šanse za dobivanje srčanog udara za čak 7%. Niz od tri studije iz 2022. godine koje su predstavljene na 71. godišnjoj znanstvenoj sjednici Američkog koledža za kardiologiju dodatno podupiru da je kava dobra za zdravlje srca.

Međutim, postoji jedna karakteristika tople šalice kave koja je uvelike razlikuje od hladne kave, a nema nikakve veze s konzumacijom: miris vruće kave.

Prema studiji iz 2008. objavljenoj u Journal of Agricultural and Food Chemistry, postoji veza između arome graha i “potencijalnih antioksidansa ili aktivnosti otpuštanja stresa”.

Koristeći štakore u laboratorijskom eksperimentu, istraživači su otkrili da je jedan dašak vruće kave dovoljan da smanji umor i razinu stresa. “Budući da vruća kava ima više pare, moguće je da se ovaj učinak može pojačati s vrućom kavom u odnosu na hladnu kavu”, rekla je Basit. Kardiologinja, međutim, također ističe da ne postoji konačno istraživanje o ovoj temi i da bi mnogi rezultati mogli biti povezani s placebo učinkom.

Ispostavilo se, dakle, da je bitka između vruće i hladne kave još uvijek vrijedna rasprave.


Reci što misliš!