Lifestyle

mljac

Stvoreni za umakanje: Recept za peciva koja Španjolci obožavaju za doručak uz šalicu omiljenog napitka

Stvoreni za umakanje: Recept za peciva koja Španjolci obožavaju za doručak uz šalicu omiljenog napitka

Fartons, slatka i meka duguljasta peciva kakve se u Španjolskoj jedu za doručak, potječu iz Valencije, preciznije iz grada Alboraya.

Fartons, slatka i meka duguljasta peciva kakve se u Španjolskoj jedu za doručak, potječu iz Valencije, preciznije iz grada Alboraya. 

Stvoreni za umakanje, fartons se poslužuje uz kremasto piće od tigrastog oraha koje se naziva horchata.

U Španjolskoj su tigrasti orasi poznati kao „chufas“, a danas se, osim u slastičarnicama i kafićima, popularno piće pijucka i u horchaterijama, nerijetko poslužena uz mirisna slatka peciva. No fartons je slastan i uz šalicu kave, kakaa ili toplog mlijeka. Popularno slatko pecivo možete jednostavno pripremiti i kod kuće bez kompliciranih sastojaka.

Sastojci za Fartons:

300 g brašna
25 g svježeg kvasca
1 jaje
60 ml mlake vode
50 ml suncokretovog ulja
50 g šećera
1 žličica soli

Za glazuru

100 g šećera u prahu
vode prema potrebi

Priprema fartonsa:

Kvasac pomiješajte s malo tople vode pa stavite na stranu. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Zatim dodajte jaje, ulje i kvasac. Miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte krpom pa ostavite dok mu se volumen ne udvostruči.

Pospite malo brašna na radnu površinu pa izvadite tijesto iz posude i mijesite ga nekoliko minuta na pobrašnjenoj podlozi. Izrežite ga na jednake dijelove pa napravite loptice od otprilike 50 grama. Zatim jednu po jednu razvaljajte i zarolajte u duguljasti oblik.

Tijesto stavite u lim obložen papirom za pečenje pa prekrijte krpom i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči. Ako se peciva i zalijepe tijekom pečenja, kasnije ćete ih lako odvojiti.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija oko 15 minuta.

Šećer u prahu stavite u malu posudu ili šalicu pa dodajte žličicu po žličicu vode miješajući dok ne dobijete jednoličnu glazuru. Vruća peciva izvadite iz pećnice pa kistom premažite glazuru i ostavite da se ohlade.

Punkufer


Reci što misliš!