mljac
Stvoreni za umakanje: Recept za peciva koja Španjolci obožavaju za doručak uz šalicu omiljenog napitka
Fartons, slatka i meka duguljasta peciva kakve se u Španjolskoj jedu za doručak, potječu iz Valencije, preciznije iz grada Alboraya.
Fartons, slatka i meka duguljasta peciva kakve se u Španjolskoj jedu za doručak, potječu iz Valencije, preciznije iz grada Alboraya.
Stvoreni za umakanje, fartons se poslužuje uz kremasto piće od tigrastog oraha koje se naziva horchata.
U Španjolskoj su tigrasti orasi poznati kao „chufas“, a danas se, osim u slastičarnicama i kafićima, popularno piće pijucka i u horchaterijama, nerijetko poslužena uz mirisna slatka peciva. No fartons je slastan i uz šalicu kave, kakaa ili toplog mlijeka. Popularno slatko pecivo možete jednostavno pripremiti i kod kuće bez kompliciranih sastojaka.
Sastojci za Fartons:
300 g brašna
25 g svježeg kvasca
1 jaje
60 ml mlake vode
50 ml suncokretovog ulja
50 g šećera
1 žličica soli
Za glazuru
100 g šećera u prahu
vode prema potrebi
Priprema fartonsa:
Kvasac pomiješajte s malo tople vode pa stavite na stranu. U
zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Zatim dodajte jaje, ulje
i kvasac. Miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte krpom pa ostavite
dok mu se volumen ne udvostruči.
Pospite malo brašna na radnu površinu pa izvadite tijesto iz posude i mijesite ga nekoliko minuta na pobrašnjenoj podlozi. Izrežite ga na jednake dijelove pa napravite loptice od otprilike 50 grama. Zatim jednu po jednu razvaljajte i zarolajte u duguljasti oblik.
Tijesto stavite u lim obložen papirom za pečenje pa prekrijte krpom i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči. Ako se peciva i zalijepe tijekom pečenja, kasnije ćete ih lako odvojiti.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija oko 15 minuta.
Šećer u prahu stavite u malu posudu ili šalicu pa dodajte žličicu po žličicu vode miješajući dok ne dobijete jednoličnu glazuru. Vruća peciva izvadite iz pećnice pa kistom premažite glazuru i ostavite da se ohlade.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!