Nutricionistkinja savjetuje:
Treba izbjegavati odmrzavanje hrane na zraku
Kod kuhanja uvijek treba paziti da su namirnice svježe, ali i da su dovoljno dobro termički obrađene. Jednom tako napravljene namirnice se onda mogu pospremiti u hladnjak i ponovno jesti idući dan za ručak, uz prethodno podgrijavanje.
“Nakon kuhanja jela, u roku od najviše dva sata je bitno pravilno skladištiti namirnicu/jelo, to jest pospremiti ju u hladnjak. Nakon toga, istu večer ili drugi dan, sve namirnice se smiju podgrijavati barem jednom, a najbitnije je da se zagriju barem do 75 celzijevih stupnjeva prije ponovne konzumacije, a ako je jelo tekuće onda do 100 stupnjeva celzijevih”, rekla je nutricionistkinja Rimac za Mirovina.hr.Dodala je i kako se većina hrane treba grijati od dvije do četiri minute u mikrovalnoj pećnici na jakim postavkama ili se treba grijati nekoliko minuta na štednjaku ili u pećnici. S druge strane, treba izbjegavati grijanje hrane na pari ili u sporim kuhalima jer može doći do razmnožavanja bakterija.
Hranu preko noći ne biste trebali ostavljati na sobnoj temperaturi, pogotovo ne u ljetnim mjesecima jer može doći do razvoja bakterija i toksina u hrani. Kako je rekla nutricionistkinja, bakterije se obično razvijaju na temperaturi od 5 do 60 stupnjeva.
“Važno je da se hrana brzo ohladi i stavi u hladnjak, najbolje unutar dva sata nakon pripreme ili konzumacije, kako bi se spriječio rast bakterija i trovanje hranom. Ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi preko noći, preporučuje se da se odbaci radi sigurnosti”, objasnila je nutricionistkinja.
Zamrzavanje i odmrzavanje hrane
Isto tako, treba znati kako pravilno zamrznuti, ali i kako odmrznuti hranu. Kod zamrzavanja je važno to napraviti što prije. Nutricionistkinja nam je rekla da zamrznuta hrana može trajati od šest mjeseci do godinu dana, ovisno o vrsti hane i načinu pripreme. Na primjer, prije zamrzavanja se povrće treba prvo kratko kuhati na pari ili u vreloj vodi, a nakon toga se osuši papirnatim ručnikom i onda se pakira u plastične vrećice za zamrzavanje ili u hermetički zatvorene posude.
Pravila postoje i kod odmrzavanja hrane. Točnije, to bi bilo najbolje napraviti preko noći u hladnjaku, u hladnoj vodi ili na brzinu u mikrovalnoj pećnici, ali nikako ne na sobnoj temperaturi.
“Ako odmrzavate u hladnoj vodi, hranu stavite u plastičnu vrećicu i stavite u veliku zdjelu s hladnom vodom. Vodu treba mijenjati svakih 30 minuta kako bi se hrana odmrzavala ravnomjerno”, kazala je nutricionistkinja za Mirovina.hr.
Izdvojeno
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Do utorka u ponoć, kada je istekao rok za predaju, 11 potencijalnih predsjedničkih kandidata predalo je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoje kandidature, no prema informacijama koje nisu službene, samo osam kandidata ima potrebnih najmanje 10.000 pravovaljanih potpisa.
-
Umjerenog juga na krajnjem jugu Hrvatske bit će još i u srijedu, no na obali i idućih dana uglavnom će puhati bura, umjerena i jaka, ponajprije podno Velebita i s olujnim udarima.
-
U susretu 6. kola nogometne Lige prvaka Dinamo je na stadionu Maksimir pred 18.000 gledatelja odigrao 0-0 protiv Celtica ostavši u igri za prolaz u play-off.
Reci što misliš!