Lifestyle

#recipeci

Kolač na metre - tko bi mu odolio?

Kolač na metre - tko bi mu odolio?
MH

Kolač na metre ili metarski kolač – starinski klasik u novom ruhu donosi nam Recipeci!

Jednostavan i izdašan biskvitni kolač za brojne ukućane

POTREBNO:

Za biskvit:

4 jaja
250 g šećera
300 g brašna (glatko)
150 ml vode
200 ml ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
4 žlice kakaa za smeđi biskvit
100 ml mlijeka za natopiti biskvit

Za kremu:

500 ml mlijeka
180 g šećera
1 vanilin šećer
4 žlice brašna
2 žlice gustina
250 g margarina ili maslaca

Za glazuru:

200 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
5 žlica ulja

PRIPREMA:

Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati postepeno ostale sastojke i na kraju kuhačom lagano umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na pola, pa u jedan dio umiješati kuhačom lagano prosijani kakao. Izliti svaku smjesu posebno u svoj duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i peći u pećnici na 180ºC 30-35 min. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Ako čačkalica ostane suha kad ju zabodete do dna, pečen je. Ako nemate dva kalupa, pecite jedan po jedan.
Pečene biskvite iskrenuti iz lima, odvojiti papir za pečenje, preliti žlicom sa oko 100 ml mlieka i ohladiti. Hladni biskvit narezati na šnite debljine oko 1,5 cm.
Za kremu zakuhati 300 ml mlijeka, a ostalo mlijeko pomiješati mikserom sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. U kipuće mlijeko (možete kuhati i na pari pa ćete biti sigurni da neće zagoriti) ukuhati ovu smjesu uz neprestano miješanje. Kuhati nekoliko minuta dok se krema ne zgusne. U hladno dodati prethodno izrađen margarin.
Svaki komad odrezanog biskvita, šnitu po šnitu premazivati sa malo kreme, i redati jednu uz drugu tako da u biti biskviti budu sljepljeni kremom. Na kraju premazati cijeli kolač kremom i preliti čokoladnom glazurom koja se pripremi tako da se čokolada otopi skupa s margarinom i doda se ulje. Ukrasiti po želji, dobro rashladiti (najbolje preko noći jer ovom je kolaču potrebno da se okusi i teksture prožmu) Kolač poslužiti rezan malo ukoso opet na poprečne šnite kako bi se vidjele poprečni ‘stupići’ biskvita.

Dobar tek!