#recipeci
Kolač na metre - tko bi mu odolio?
Kolač na metre ili metarski kolač – starinski klasik u novom ruhu donosi nam Recipeci!
Jednostavan i izdašan biskvitni kolač za brojne ukućane
POTREBNO:
Za biskvit:
4 jaja
250 g šećera
300 g brašna (glatko)
150 ml vode
200 ml ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
4 žlice kakaa za smeđi biskvit
100 ml mlijeka za natopiti biskvit
Za kremu:
500 ml mlijeka
180 g šećera
1 vanilin šećer
4 žlice brašna
2 žlice gustina
250 g margarina ili maslaca
Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
5 žlica ulja
PRIPREMA:
Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa miksati žumanjke sa
šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati
postepeno ostale sastojke i na kraju kuhačom lagano umiješati
čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na pola, pa
u jedan dio umiješati kuhačom lagano prosijani kakao. Izliti
svaku smjesu posebno u svoj duguljasti kalup obložen papirom za
pečenje i peći u pećnici na 180ºC 30-35 min. Provjerite
čačkalicom da li je biskvit pečen. Ako čačkalica ostane suha kad
ju zabodete do dna, pečen je. Ako nemate dva kalupa, pecite jedan
po jedan.
Pečene biskvite iskrenuti iz lima, odvojiti papir za pečenje,
preliti žlicom sa oko 100 ml mlieka i ohladiti. Hladni biskvit
narezati na šnite debljine oko 1,5 cm.
Za kremu zakuhati 300 ml mlijeka, a ostalo mlijeko pomiješati
mikserom sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. U
kipuće mlijeko (možete kuhati i na pari pa ćete biti sigurni da
neće zagoriti) ukuhati ovu smjesu uz neprestano miješanje. Kuhati
nekoliko minuta dok se krema ne zgusne. U hladno dodati prethodno
izrađen margarin.
Svaki komad odrezanog biskvita, šnitu po šnitu premazivati sa
malo kreme, i redati jednu uz drugu tako da u biti biskviti budu
sljepljeni kremom. Na kraju premazati cijeli kolač kremom i
preliti čokoladnom glazurom koja se pripremi tako da se čokolada
otopi skupa s margarinom i doda se ulje. Ukrasiti po želji, dobro
rashladiti (najbolje preko noći jer ovom je kolaču potrebno da se
okusi i teksture prožmu) Kolač poslužiti rezan malo ukoso opet na
poprečne šnite kako bi se vidjele poprečni ‘stupići’ biskvita.
Dobar tek!
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!