Lifestyle

studija

Samo 39 minuta sna manje može negativno utjecati na zdravlje djeteta

Samo 39 minuta sna manje može negativno utjecati na zdravlje djeteta

Nova studija objavljena u časopisu JAMA Network Open Trusted Source otkrila je da manje sna može biti štetno za djecu, fizički i emocionalno.

Kad su izgubili samo 39 minuta sna, rezultati su pokazali da djeca imaju znatno lošije raspoloženje, lošiji uspjeh u školi i općenito smanjenu kvalitetu života. Ograničenje sna čak je utjecalo na djecu koja su imala samo 30 minuta sna manje nego inače.

Uključena djeca bila su dio studije, prikladno nazvane DREAM (dnevni odmor, jedenje i praćenje aktivnosti). U ovoj studiji, djeca su bila podvrgnuta izmjeničnim tjednima ograničenog i produljenog sna. Između toga bio je period od tjedan dana. Sveukupno je sto zdrave djece bez problema sa spavanjem u dobi od osam do 12 godina sudjelovalo u studiji 2022., donosi Healthline.

Djeci je vrijeme za spavanje promijenjeno tako da idu spavati jedan sat kasnije od uobičajenog ili jedan sat ranije, ali su se i dalje budila u svoje normalno vrijeme. Istraživači su zatim zamolili i roditelje i djecu da procijene kvalitetu života djece povezanu sa zdravljem koristeći različite upitnike.

Stručnjak za spavanje i pulmolog dr. Philip Pirtle nazvao je studiju dobro obavljenom, objašnjavajući da su istraživači otkrili da gubitak sna od samo 39 minuta može smanjiti kvalitetu života djeteta.

"Bilo je značajnih negativnih utjecaja na percipiranu fizičku dobrobit, kao i na sposobnost suočavanja sa školskim okruženjem", istaknuo je. Pirtle je također primijetio da nije poznato kako bi ovi nalazi mogli dugoročno utjecati na djecu ili na raznolikiju populaciju.


Reci što misliš!