#zdravlje
Zašto nam je voda toliko potrebna i kako utječe na funkcioniranje organizma?
Prosječna odrasla osoba ima oko 60% vode u tijelu, žene imaju nešto manje u odnosu na muškarce zbog većeg postotka masnog tkiva.
“Rađamo se s više od 75% vode u tijelu, a kako starimo, taj postotak se sve više smanjuje. Prosječna odrasla osoba ima oko 60% vode u tijelu, žene imaju nešto manje u odnosu na muškarce zbog većeg postotka masnog tkiva. Zanimljivo je da se iz istog razloga i kod pretilih osoba oba spola nalazi manji postotak vode. U kasnijim godinama života postotak vode se može smanjiti čak ispod 50%”, objašnjava za portal N1 dr. Biljana Lučić.
Dodaje da je voda raspoređena u svim organima, a najviše vode sadrže krv, pluća, srce, mozak i bubrezi. Osim toga što izgrađuje stanice, voda regulira tjelesnu temperaturu, utječe na metaboličke procese, uklanja štetne tvari iz organizma, omogućava bolju pokretljivost zglobova.
Unos i gubitak vode
Prema riječima dr. Lučić održavanje stalne količine vode i elektrolita u tijelu se postiže ravnotežom između unosa i odstranjivanja tekućine. Pijenjem vode na dnevnoj razini osigurava se unos oko 1300 ml, hranom oko 800 ml, a oko 300 ml vode se stvara u samom organizmu. Na dnevnoj razini se preko bubrega, mokraćom, eliminira oko 1500 ml vode, preko kože nestane oko 450 ml, preko pluća oko 300 ml, a stolicom dodatnih 100 ml.
Na koje sve načine unosimo vodu u organizam?
“Osim direktnog unošenja čiste vode, možemo je unijeti i putem različitih vrsta namirnica. Najveći sadržaj vode, preko 90% imaju lubenice, jagode, zelena salata, krastavac, kupus, stabljike celera i špitan. Veliki postotak sadrže i jabuke, grožđe, naranče, mrkve, kruške i ananas. Zato je dobro kombiniranje namirnica u prehrani način prirodne hidratacije“, objašnjava sugovornica portala N1.
Dr. Lučić ističe da osobe u čijoj prehrani prevladavaju pekarski proizvodi, piće i grickalice, ili se bazira na većem unosu pečenog mesa, bez svježih salata, trebale bi voditi računa o dovoljnom unosu čiste vode jer ovakvom prehranom unose nedovoljne količine dragocjenog pića.
Izdvojeno
-
Povodom uskrsnih blagdana Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag pripremili su bogat i zanimljiv program.
-
HDZ je u hotelu Westin danas predstavio izborni program i liste s kojima će izaći na parlamentarne izbore 17. travnja.
-
Svečano obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru završeno je sinoć, 27. ožujka, u Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću, u organizaciji Odjela za nastavničke studije, predstavljanjem slikovnice „Mirisi i okusi geografskih otkrića“ urednice izv. prof. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelke.
-
Svjetski dan za okončanje ribolova obilježava se zadnju subotu u ožujku radi edukacije o razornim učincima ribolova na zdravlje planeta i konačnog cilja – zabrane ribolova svuda u svijetu!
Reci što misliš!